2015-06-21 671 瀏覽
今日午後之輕食,嚟到佐敦依個火鍋戰場,但下午茶又點會食火鍋呢?其實喺嚟到依到優閒小店,品嚐一吓依到嘅全日早餐同精品咖啡!精品咖啡有咩唔同呢?最主要嘅地方喺精品咖啡烘焙程度唔深,主要品嚐咖啡豆嘅原味同果香,模式類似品嚐紅酒一樣,對產地,區域,農莊,氣候都非常講究!今次嚟到依間小店,我自己就叫咗份《經典全日早餐》同《Esspresso Double》!先講《Esspresso Double》,聽返店員解釋,依杯咖啡用上兩種咖啡豆 ,一種來自埃塞羅比亞,主要喺想攞羅果香嘅味道;另一種喺來哥輪比亞,主要喺因此甜度同口感。其實咁高深嘅學問,真喺完全唔識!但我只品嚐到依杯《Esspresso Double》嘅回甘味同苦澀!對於真喺鐘意飲咖啡嘅人,先會識得欣賞果種層次感!《經典全日早餐》都幾經典!其實唔算咩特別食材,都喺脆皮腸、煙肉、蛋、蕃茄、焗豆、生菜同麵包!雖然唔算咩特別驚喜,但勝在用料新鮮!不過嚿蛋我厭太淡,無乜油!店員話因為著重返純天然,唔想太多調味!咁都喺健康!最終一杯 Esspresso 一份All Day Breakfast,過咗大半個優閒嘅下午,咁都幾寫意!代價都喺 68 蚊姐!