2017-09-13 607 瀏覽
成日都去筲箕灣東大街搵食實在有d悶,所以今次explore 下附近嘅餐廳。甚少食中菜嘅我成日覺得要配碗白飯感覺似喺屋企煮😂😂所以我今晚都係貫切始終:食粥都唔食飯!我估計呢間煮打菜主打打冷野(講完好似無講) 😂但實質佢嘅蠔仔粥同蠔餅出色到我會想返轉頭!認真我都未見過d蠔可以咁大粒用黎煲粥,當中的肉碎和酸菜令粥底變得好好食。蠔仔嘅鮮味都滲左落去粥底度,令呢碗索價只需40幾蚊嘅粥變得不平凡。第二個想推介嘅都係潮州嘢~蠔仔餅!同樣地,呢間鋪頭嘅蠔真係正正正(重要的事重覆3次)。薄脆嘅口感證明蠔餅無加入多餘嘅粉漿。蛋同蠔味跑出,食落去蠔仔仍然肥dude dude 漲卜卜😏😏成隻手咁大。。另外今日海鮮胃口大開嘅我點左蒜蓉牛油焗蜆。用小煎pan上菜嘅感覺專業。蜆每隻都有手指公咁大左右。賣相好好,如果唔係追求豉椒炒咁濃味的話,呢個亦不妨一試最後當然要點個健康嘅菜中和下!減肥最怕醬汁好濃,呢個清淡嘅節瓜粉絲煲個汁望落都唔油。不過由於我自己成日煮菜,係屋企我鍾意將節瓜切粗身d,會更有口感😋✌🏻總括黎講呢對兔夫婦嘅綜合性價比評:7👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻下次再黎我想試拼盤啊(●°u°●)​ 」

蠔仔粥

第二個想推介嘅都係潮州嘢~蠔仔餅!
蠔餅

成隻手咁大。。

最後當然要點個健康嘅菜中和下!

蠔仔粥
蠔餅