2017-07-08 331 瀏覽
如果要用一首歌形容昨日在這餐廳既情況,除了【等了又等】並無其他更貼切。在宵夜時段,這間甜品冇人去既? 唉......咁伏既野,我都選擇左入去。一入去門口哥哥玩電話中,我話「唔該!」,佢用一個猙獰的眼神回應我 :「 唔該你等等。」之後,佢帶我們去左3張檯,終於有椅可坐了。佢又說:「叫食物係要自己出cashier 處理」,這個當然冇問題la ! 但那時點解我仲唔發覺樓面係一個staff 都冇。到叫野時,我又與那玩電話哥哥一輪對話我:「心太軟ar !」哥哥:「心太軟賣晒」我:「雪花冰」哥哥:「要等45min」我:「你建議我要咩?可以唔駛咁耐又方便大家」哥哥:「雪糕機壞左,你叫芭菲la !」我:「好ar ! 就咁吧!」(點解我仲未發覺有異樣。😑)10:25pm 落單,10:45 pm 問下都唔過份吧!哥哥回應:「我地呢度咸食甜食都一個廚,所以係要等」。心諗,你一個廚,關我咩事呢!我再觀察,開始出現好多吉檯,但冇客,原來哥哥去截人ar ! 唔做生意 😢點解你頭先唔截我呢!同埋,我終於明白,點解你有咁多board game 俾人玩。再等,到11:15pm ,我既芭菲來了,佢叫我等一等,再俾隻匙羹

到叫野時,我又與那玩電話哥哥一輪對話
我:「心太軟ar !」
哥哥:「心太軟賣晒」
我:「雪花冰」
哥哥:「要等45min」
我:「你建議我要咩?可以唔駛咁耐又方便大家」
哥哥:「雪糕機壞左,你叫芭菲la !」
我:「好ar ! 就咁吧!」(點解我仲未發覺有異樣。😑)

再等,到11:15pm ,我既芭菲來了,佢叫我等一等,再俾隻匙羹我。點知等到雪糕溶了,佢都冇俾我ar ! 我只好自己去攞。

到 11:25pm (一小時),個酥皮芒果卷來了。但超失望,「濃」晒,其實你早d 取出來,咪唔會濃,個客又唔駛等law 。

除了等到花兒也謝了,等到雨停了,等到不再餓了。

綠茶芭菲
酥皮芒果卷