2019-03-10 891 瀏覽
聽朋友同阿哥介紹,下午茶,我揀左最掂燒味。都冇令我失望,仲有啲驚喜。我揀左雙拼燒味飯,叉燒同切雞。佢地仲送左碗湯俾我飲,碗湯仲要係正野。我仲加左個$9生菜食,飲熱檸蜜,總共$48,我覺得計埋質素,真係物超所值。叉燒切雞飯有人話,燒味飯就好似一場賭博,因為你唔會知你抽中咩位置。今日,我諗我贏左。因為叉燒都幾靚仔,仲要抽到雞脾。份量十足,下午茶黎講,係好大碗,唔係淨係飯多,連燒味嘅份量都唔少。今次可能未試到佢哋嘅懷舊叉燒腩,但普通叉燒黎講,都算above average,相片就睇得出,叉燒唔瘦,帶有少量脂肪,但又未到半肥瘦,已算唔錯。雞脾就正常地好味,多肉又夠滑。健康素湯好好飲,冇味精又夠料,有白蘿蔔,紅蘿蔔,龍眼,個有其他,總共十樣,只係我唔知講唔晒。淨係碗湯我都想encore。總結:未必係最掂,但都夠掂,碗湯真材實料。雖然我俾好評,個感覺未到咁多好評。

叉燒切雞飯

健康素湯