餐廳: Supergiant Social Dining & Cocktail Bar
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
今次約左一班好鍾意飲嘢嘅朋友,佢哋對飲酒方便有比較高嘅要求,於是乎我就帶咗佢地去銅鑼灣問月酒店3樓嘅東南亞餐廳「Supergiant」度飲番杯同埋食埋唔係傾吓偈同埋食一個dinner。首先當然叫返杯cocktail試吓,雞尾酒系列「兩個世界的傳說」係由知名調酒師Lorenzo Antinori製作,帶領食客探索古老月亮傳說。該系列總共有五章,分別對應五款唔同嘅Cocktail,我就試咗第五章「玉兔仙子」。主要就清新路線,材料有伏特加、紫蘇酒和青檸,酸酸甜甜都好開胃。一邊飲酒梗係要食返啲嘢,我就試咗以下幾款特色嘅東南亞小食和主菜。香烤沙嗲串 $128依款串燒就係烤製嘅雞肉串,用上秘製嘅沙嗲汁,雞肉串外層香烤到微微焦香,沙嗲醬微辣夠晒惹味。香蘭葉鱸魚 $238好少地方仲用緊香蘭葉去烤製鱸魚,葉嘅香味滲哂入魚肉入面,魚肉熟度剛好又嫩滑。黑毛豬扒肉 $298選用肥瘦均勻嘅黑毛豬,同樣烤製到外層有焦香,內層肉質夠軟腍,嘅時候建議同泡菜一齊食,可以帶返少少酸辣嘅味道。安格斯小漢堡 $198一啖可以食晒一個,牛肉扒煎香又多肉汁,就連漢堡包包身都焗到鬆軟又香脆。日式雞扒三文治 $138唔鍾意食漢堡包嘅

香烤沙嗲串 $128

香蘭葉鱸魚 $238

黑毛豬扒肉 $298

安格斯小漢堡 $198

日式雞扒三文治 $138
唔鍾意食漢堡包嘅朋友就可以試吓依款三文治,用咗低脂嘅雞胸部位,所以好味得來又唔會有負擔。

香蕉斑蘭窩夫餅 $108
窩夫餅烤到夠晒香脆,配搭凍冰冰嘅香草雪糕,真係甜到入心。

Supergiant Social Dining & Cocktail Bar (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道388號問月酒店3樓