近期有不少報道關於呢間Mirror餐廳,有D話大廚Jeremy就係米芝蓮大廚Alain Ducasse嘅高足, 好多為食嘅朋友因此慕名而來。餐廳位於灣仔同銅鑼灣中間嘅天輝中心,大廈好新而多數單位都倘未租出。食神步出電梯之際,侍應已經開門挾道歡迎。(點解會知有客到呢?) 餐牌選擇唔多,前菜、主菜、甜品全部二選一。冇問題,我哋貴精不貴多,最緊要係食物質素啫。不過有少少意見就係餐牌方面,餐廳冇提供真正hardcopy嘅餐牌,侍應生又比較怕羞同斯文,聲線好細聽倒大概菜式名但係用料、醬汁等就不太清晰,如用傳統menu或者用黑板會好D。 黑松露炒蛋 (Grade: 2/5)心目中滿以為炒蛋加入咗黑松露會好香濃,誰不知入口好清淡,需要再加鹽、胡椒粉來調味。 Mozzarella cheese with tomato (Grade: 3/5)Mozzarella cheese同蕃茄素來都係絕配。呢道頭盤沙律也用咗呢個winning formula,將水牛芝士嘅方塊釀入小蕃茄中心,之不過芝士還有D在解凍中嘅感覺,跟蕃茄唔係太融合一致。不過可以一讚嘅係小蕃茄本身好甜美可口,有一種清新refreshing

黑松露炒蛋 (Grade: 2/5)

Mozzarella cheese同蕃茄素來都係絕配。呢道頭盤沙律也用咗呢個winning formula,將水牛芝士嘅方塊釀入小蕃茄中心,之不過芝士還有D在解凍中嘅感覺,跟蕃茄唔係太融合一致。不過可以一讚嘅係小蕃茄本身好甜美可口,有一種清新refreshing嘅口感。

烤雞配黑松露汁 (Grade: 3/5)
選用咗雞脾肉,肉質較為嫰滑。可惜醃料唔算入味而味道略為清淡,配以磨菇黑松露汁亦似乎唔係太配合。

海鮮拼盤 (Grade: 1.5/5)
賣相強差人意,味道亦都不比賣相好。拼盤包括蝦、小蜆同魚柳,肉質唔似太新鮮,係令人最失望嘅一道菜。

榛子甜品 (Grade: 3.5/5)
想唔到甜品係整頓午餐最出色嘅部份。侍應未有深入介紹,只形容為『榛子甜品』。甜品質感有D似"摺"成數層嘅crepes,面頭再加上一層榛子醬、一層忌廉同果仁,好有層次感。相比頭盤、主菜出色得多。

如其去信大廚係Alain Ducasse嘅得意門生,我要選擇去相信佢係Ducasse十幾年嘅同事多D。

餐廳環境 - the legendary 'mirror' in the background
鹽和胡椒粉乘器,非常骨子
Scrambled egg with black truffle
Mozzarella cheese in tomato
Rosemary chicken in rich black truffle sauce
Seafood plate
"榛子甜品"