餐廳: 金華冰廳
資訊:

2022-05-19 731 瀏覽
通常老舖出品好,老伙計就會呼呼喝喝服務超差,金華也不例外,但老板娘則招呼妥當,可能係自己生意。今日行過都忍不住買了兩個菠蘿包和一杯奶茶回家嘆下,因金華D座位超窄,坐抵要伸直條腰,如果唔係就頂住對面,二來難忍伙計阿婵呼呼喝喝。買咗成二粒鐘,個皮仍然很脆很香,充滿牛油味,當然係用上豬油和baking powder, 臭粉就冇啦,baking soda 都有少少的,份量足以影响味道,包底鬆軟,和脆脆的皮,非常match。菠蘿油就唔好攪我啦,個皮己經係70%由牛油豬油合成,包底亦用牛油揸先至咁軟熟,再加塊牛油,個口就舒服,胆固纯不超標都對你唔住啦,加上乜粉物粉 chemical,超多糖,偶一為之冇所謂。其實個包大少適中,是數一數二好食,只售$7, 超抵。杯奶茶水準相當穩定,茶滚而濃香,奶滑而不漏喉,一般茶記難以匹敵,這又全賴有經驗的水吧,好飲👍

其實個包大少適中,是數一數二好食,只售$7, 超抵。

菠蘿包

2022-05-19