2014-06-26 2697 瀏覽
之前玩東亞銀行遊戲得到嘅 $200 coupon 就嚟到期,雖然天文台預告咗會落雨,但都要去用,唔係過期就會變廢紙,希望到時唔會落雨啦!其實一早已經喺網度搵咗呢間餐廳嘅料,知道 $200 一個人都未必夠食,所以一定係獨食。OpenRice 度有 14 篇食評,其中 7 篇係「試食」。地方偏僻,諗住唔會太多人去,無諗住訂座,諗住到時就咁去,但喺 OpenRice 度見有食家提及預早訂位,覺得預早訂座都無壞,於是第一次用咗 OpenRice 嘅訂座功能,原來會有 50 分積分,不過食咗第日 login 入去唔見有積分!唔知幾時先會有?另外,OpenRice 嘅訂座功能仲有啲問題——間餐廳明明 6:00pm 先開,但可以 book 5:00pm!?我 book 咗星期三 7:15pm,希望呢個時間無咁多人,不過又怕太少人。天公似乎並不造美,中環五點半都仲幾好,無雨(五點半前有無雨則無留意),點知過咗陣就落起雨嚟,仲唔細!好在六點過後無幾耐就無雨。過咗九龍都無雨。7:15pm 前幾分鐘到咗中港薈,先去幫襯商場廁所(喺上一層度)。其實未到中港薈,離遠已經見到中港薈外觀好豪華,去到廁所亦覺得好唔錯

7:15pm 前幾分鐘到咗中港薈,先去幫襯商場廁所(喺上一層度)。其實未到中港薈,離遠已經見到中港薈外觀好豪華,去到廁所亦覺得好唔錯——無門,水龍頭自動感應,唔會好快就唔出水,仲有服務員。原來中港薈係信和嘅。

幫襯完廁所,落返一層去 TAMASHII 魂日本爐端燒度,同門口嘅侍應話 book 咗位,佢帶咗我去一張雙人枱,俾塊平板電腦我,教我點用電子餐單。按 coupon 條款,點餐前我先俾張 coupon 同信用卡佢睇。之後佢行開等我慢慢點,我喺度掃掃掃篤篤篤,期間佢酙咗杯茶俾我。無午市定食揀,最後我點咗 8 樣嘢:
- 蒜芯 $15
- 白菌 $20
- 大蔥雞肉 $20
- 木薯糕 $15
- 鮮冬菇 $15
- 鹽燒三文魚茶漬飯 $55
- 雞軟骨 $15
- 青椒 $25
合共 $180。

等咗大約十五分鐘,第一樣嚟嘅係蒜芯($15),碟上面一邊係數量較多嘅蒜芯,另一邊數量較少嘅我就唔知係咩嘢喇,都係植物嚟嘅,我用跟住碟嘢嚟嘅竹籤逐條篤嚟食,我並唔太嘴刁,覺得都唔錯。

食晒無幾耐就嚟咗白菌($20)、大蔥雞肉($20)、木薯糕($15)同埋鮮冬菇($15),一碟四串。我先食木薯糕($15),無乜味,煙煙韌韌,一個月前食嘅冰粽,外皮都係木薯澱粉造嘅,加咗糖,甜甜哋,一樣煙煙韌韌,兩次唔同嘅係嗰次係甜食,今次係鹹食。

今次未等我食完就嚟多樣,今次嚟嘅係鹽燒三文魚茶漬飯($55),個碗幾大,但空間好多,啲嘢唔到隻碗一半咁高,隻碗下窄上闊喎!我懷疑係咪飯,問係咩嘢,無錯係鹽燒三文魚茶漬飯($55)。食完木薯糕($15),我就食呢個飯。有塊紫菜,飯係個三角形(五個面,上面同下面係三角形,旁邊三面係長方形)飯團嚟嘅,三文魚份量唔多,白芝麻唔少,有 wasabi,仲有液體,唔知係咪茶?網度見嘅鰻魚飯定食嘅鰻魚飯係普通白飯嚟,但呢個飯團並唔係白飯,有咩嘢我就唔清楚喇。三文魚唔係一塊塊,而係好似吞拿魚罐頭嘅吞拿魚咁。飯同三文魚嘅份量都好少,double 就差唔多!不過就算 double 都食唔飽㗎!同樣價錢嘅蒲燒鰻魚飯唔知又點呢?不過味道都唔錯,我唔嘴刁嘛!

食完飯,食白菌($20),有兩粒半,食落同草菇差唔多啦!

大蔥雞肉($20)有 3 件雞、2 件大蔥——雞、大蔥、雞、大蔥、雞,無乜特別,唔錯嘅!

鮮冬菇($15)有 3 隻冬菇,同樣無乜特別,唔錯嘅!

食完好耐都無嘢再嚟,期間侍應幫我補充咗幾次茶。侍應見我坐咗好耐,問我係咪仲有嘢未嚟,我話係,佢話幫我催下,過咗陣又話幫我催咗喇,等下有㗎喇。平板電腦可以查閱我點咗咩嘢,但美中不足係無顯示價錢,要我自己計,另外,亦唔會顯示邊啲嚟咗,邊啲未嚟。

卒之大約八點九嚟埋最後兩樣——雞軟骨($15)同埋青椒($25),一碟兩串。先食雞軟骨($15),唔覺好特別,諗住會有骨膠原先叫,但其實我唔知會唔會有,如果無就不如食返雞肉好喇。

最後食青椒($25),諗住係燈籠椒,點知唔係,未見過,形狀似紅辣椒(中間嗰段),不過係青色(唔係綠色)同埋唔辣。啲椒索得啲醬油太多,唔係咁健康。

食完晒,飲埋杯茶,示意侍應埋單。侍應攞咗張單嚟話 $180,加一,用 $200 coupon,即係唔駛俾錢,但都要俾張卡佢碌,碌完返嚟都要我喺張簽賬額為 0 嘅單上面簽名,不過佢無俾返張副本我,亦無對簽名,我都無喺張卡背面簽名(張卡背面仲未簽名,係空白嘅,我平時都無用張卡)。走時仲多謝前多謝後。

過咗半個鐘到,個肚覺得餓,再過多半個鐘則又唔覺餓。

本來驚住會無人,點知去到時已經超過一半枱有人,坐下坐下仲坐滿晒,中間仲有埋咗單走咗,另一啲人嚟。當中有一男一女應該係情侶嘅,有應該係母女嘅,有幾個男人、幾個有男有女嘅,有 7 個其中 3 個係小童嘅,西人(應該係一對夫婦同佢哋嘅小孩)亦有,單獨一人嘅則只有我。商場就真係無人。

2014-06-25
用餐優惠