2016-07-24 932 瀏覽
有舊同事生日,搵餐廳的重任自然又落在我身上了,可能近排每次都係食放題的緣故,所以今次講明唔可以再揀放題,而要我搵一間唔貴啦、好味啦、有氣氛啦、坐得舒服啦嘅餐廳(我心諗…… 咁多要求,仲有無添呀)咁又難唔到我嘅,腦海中即時泛起CafeParadise,呢一間喺一個月前幫襯過嘅餐廳,都符合以上的條件嘅,於是就打去book位啦,順便問一問可唔可以喺甜品上 幫我寫上happy birthday的字,店員很有禮貌及爽快的答我冇問題(跟晚餐+$15)首先我叫了一杯試吓先~凍朱古力上面再加上一球朱古力雪糕,朱古力幼滑而濃郁、雪糕球裡有很多的朱古力碎粒,難以言喻的好味……令佢地3個都即刻跟風嗌返杯是日餐湯為甘筍忌廉湯,甘筍味香而濃郁,鮮甜得嚟又好creamy 份量頗多的田園沙律也是跟餐送的,沙律菜色澤翠綠好新鮮,食落爽甜令人胃口大開馬鈴薯角炸得外脆內軟,再加上非常邪惡的半溶芝士及肉醬,這三個組合配合得天衣無縫芝麻雞翼油炸後外皮金黃酥脆,咬開雞皮、內裡藏著雪白而嫩滑的雞肉,香口非常,一個非常好味又有水準的小食不得不再讚多幾次這裡的香脆豬手,這是我到目前為止吃過最好食的上桌時店員提示先將皮起出先吃,果然外
咁又難唔到我嘅
Chocolate@Paradise
甘筍忌廉湯
田園沙律
香脆豬手

上桌時店員提示先將皮起出先吃,果然外皮的質感就好似乳豬一樣……卜卜脆,而内裡的肉非常嫩滑而且有汁液流出
9安士西冷扒
這西冷扒先經過大家的同意下order了5成熟,我諗呢個先係懂得吃牛扒的基本準則,若超過5成的話簡直是一種浪費吧

西冷扒與肉眼的最主要分別是肉質纖維較牛柳厚,因此頗具咬感,而肉味也更濃郁,所以吃來口感也較豐富,最適合我這種喜歡咬感的人
最後到這跟餐的甜品~ 士多啤梨慕絲餅
士多啤梨味濃,而且甜度適中、再加上店員細心的畫上happy birthday的字,令到我生日的朋友都很驚喜而且好開心

Chocolate@Paradise
甘筍忌廉湯