2K
難得凱彤有時陪我過生日,搵間高級法國餐廳浪漫一下先。上綱左揀右揀,由菜色、服務到理境都細心看一遍。好,就試 Spoon 啦。相約 K11 見面,就雙雙途步前往洲際酒店。Book 左七點鐘 table,侍應姐姐帶我地步入餐廳。華麗既裝潢,十分寧靜既環境,暗淡既燈光營造浪漫既氣氛,無敵大海境盡收眼底 ﹗姐姐帶我地到預先安排好既位置,就交由另一位侍應哥哥接待。一輪簡單介紹及查詢有否對任何食物敏感後,我地 order 支有汽礦泉水再望下 menu 有咩好野食先。我已經有最後決定喇,似乎 order dinner set for 2 較為實際,可以用比較經濟既價錢試多幾款美食與甜品,因為第 1 次黎都未有咩特別既 idea,如果 order 錯野就慘喇,免得浪費左個 quota 同金錢啦。環顧四周,閒日黎講食客都算少喇,現在只有三四枱,大多數以一對對男女為主。餐前小點 3 款,侍應哥哥以廣東話加上英語詳細介紹食物既材料與製作,非常專業,遺憾地我英語程度低未能完全明白,不過都十分感謝。無花果曲奇,味道好夾,面頭清香多汁無花果撞上脆口略甜既曲奇,完美既配搭。芝士夾餅,用 3 種唔同既芝士配搭而成,各

餐前小點 3 款,侍應哥哥以廣東話加上英語詳細介紹食物既材料與製作,非常專業,遺憾地我英語程度低未能完全明白,不過都十分感謝。無花果曲奇,味道好夾,面頭清香多汁無花果撞上脆口略甜既曲奇,完美既配搭。芝士夾餅,用 3 種唔同既芝士配搭而成,各有各獨特既香氣與質地,幼滑與硬郎於一身,芝士味餘香強烈,不其然發出讚嘆之聲。櫻桃果凍,上面係新鮮櫻桃蓋著下面一小片櫻桃果凍,入口清新,酸甜味皆有,可為將會來臨既第 1 道菜作預備。

餐前小吃,肉桂餡餅,泛著清淡肉桂味道,外脆內軟,我一向都對依類炸物麻麻,不過幾好食噃。海鹽旋風飽,酥皮薄薄勁鬆化,食落脆到沙沙聲,好鬼 high。麵包濃厚既牛油味環繞整個空間,外層脆卜卜,裡面軟塾非常。麵包味香濃新鮮,加上海鹽手做牛油,絕!控制住自己唔可以再添食呀,如果食麵包食飽左點算好,連頭盤都未開始呢。Rosie,無酒精既 mocktail。新鮮士多啤梨蓉調製,似果汁。

忌廉青豆蓉,作為開胃菜真係唔錯,聽侍應哥哥介紹係唔知咩青豆蓉咩忌廉檸檬葉混合囉,哈哈。忌廉幼滑厚身,散發出青豆及檸檬葉香味,非常醒神。紅桑子忌廉羊奶芝士湯,今次換來位洋妞姐姐全英語介紹菜色,咩紅桑子咩忌廉,真係唔好意思,我已盡力聽架喇,thank you very much。總之好好味啦!羊奶芝士應該係淡軟芝士類,因為味道不嗆不霸道,溫和而帶著清香。

芝士洋蔥雞汁貝殼粉,好可愛呀 ﹗第一次見咁細粒既貝殼粉呢,而且係找第一碟讚既貝殼意粉,堅堅堅好味,要拍手歡呼!貝殼著得彈彈的,非常有彈性,令我聯想到廣告中經常提到既要幾彈有幾彈呢。而且佢地憑著天生驕人既兜形身材,每一粒都滿載芝士雞汁濕潤地集體跳入口中。洋蔥甜美、雞汁清爽、芝士咸香,打得火熱,美味 ﹗

Basil cooler,薄荷味跟 Basil 比例均勻,同樣突出。其實我感冒中,鼻塞好辛苦,諗住叫杯薄荷味可以通一通,但完全無效呢,仲更加辛苦。係喎,感冒要飲暖或熱飲品呢,可以舒緩氣管,忘記了。第 1 輪排山倒海既攻勢可以稍作休息喇,係我地歇歇之餘,可以享受下現時寧靜同浪漫既氣氛,而且恰巧幻彩慶香江開始,欣賞下激光表演幫助消化都好。

甜椒南瓜花龍蝦汁松子仁燴藍龍蝦,萬眾期待既第 1 道名貴主菜終於都現身喇 ﹗現時侍應哥哥跟洋妞姐姐會不時交替招乎及介紹佳餚呢。藍龍蝦居然係令人意想不到既新鮮度,好肯定唔係雪藏貨。海水味濃郁,入口爽彈有嚼勁,龍蝦既鮮甜味失控地係口腔度橫衝直撞,超級美味 ﹗各具特色既配菜混得非常出色,清新既感覺非筆墨能夠形容,南瓜花獨特既幽香清甜使我完全唔知道如何演繹,總之非試不可 ﹗再加上甜椒爽甜、松子仁脆口,多角度多層面既攻擊,我只可以投降罷了 ﹗

鴨肝併牛柳配黑松露牛肉汁,黎個 standard dish 試試先,我都非常喜歡食牛架,洲際既 Steak House 牛扒非常出名,但唔知道洲際既 Spoon 又如何呢?鴨肝併牛柳配黑松露牛肉汁,牛扒一向食 rare 3 成熟,外面要煎得熱騰騰夠香口,裡面要微暖鮮紅色,咁就最靚喇。rare 3 成熟完全半點都難唔到大廚既手藝,非常滿意。鮮嫩紅肉滑滑的,散發淡淡牛肉味道,肉汁像泛濫般不停湧出 ﹗外層香口 juicy,牛味比生牛肉更濃厚更深沉,每一口肉汁激射。佔上少許黑松露牛肉汁,牛味更發揮得淋漓盡致,無得彈 ﹗有趣地廚師諗到將鴨肝配上脹卜卜又非常薄既空心麵包,可去油膩感,有創意又特別。鴨肝當然不及鵝肝肥美油潤,沒有大量油脂,所以食落會較乾及硬身。味道組合好滿意,酸酸甜甜加點麵包味,亦泛著鴨肝油香。

頭盤歇一歇,依家完左主菜再歇一歇,就到最後既甜品時間喇。侍應哥哥跟洋妞姐姐收拾好枱面,預備好食甜品既餐具,我地都非常急不及待喇。車厘子果凍,車厘子 jam 墊底,淋上車厘子汁,鋪上金箔,全部都係熟透既車厘子,只有甜味無酸味,好食。車厘子雪芭,車厘子味道清淡,食落透心涼。朱古力棒子醬脆條,超正呀﹗朱古力味道非常濃郁,有軟有硬又有脆,仲有金箔添,好好味呢 ﹗

自家手做棉花糖,絕無任何添加或防腐劑,兩款捲係透明玻璃餅中儲存,好似蛇餅一樣,哈哈。洋妞姐姐成條取出再每款剪出兩小塊放係我地面上,入口棉滑,而且爆炸一般迅速溶化,好鬼得意,微甜清爽不濁,真係食得出的新鮮味道。法國人真的非常注重每餐作為 ending 既甜品呢,未試過會咁多款式,林林總總、包羅萬有,我地已經好飽喇,食唔晒喇。個外賣盒好靚喎,打包左好多朱古力返去呢。多謝凱彤親手畫既生日咭,thank you。

餐前小點 3 款
無花果曲奇、芝士夾餅
櫻桃果凍、芝士夾餅
車厘子雪芭
朱古力棒子醬脆條
自家手做棉花糖
2015-09-22
$2000 (晚餐)
生日
海鹽旋風飽