2023-01-05 4523 瀏覽
La Favorita 📍鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大厦2樓The Sixteenth━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━一間好有情調嘅西餐廳 店員極nice 菜品味道都唔錯 個人覺得係慶生or約會都幾適合嘅地方嗰日係食restaurant week dinner menu $438 +10% 老實講我覺得一個人嘅set兩個人食啱啱好🙉━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥖 Bread▶︎ 餐前麵包烘熱得啱啱好 外皮酥脆 內裡濕潤綿軟 後勁有酸味 我覺得係西餐廳入面做得幾用心嘅酸種 好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🧀 Burrata ▶︎ 一球水牛芝士 配上鹽 黑椒同橄欖油 旁邊有番茄▶︎ 芝士口感綿軟帶絲 幾乎冇芝士味道 不過記得稍稍mix勻咗先食 如果唔係有一啖會太鹹🙉好味指數:●●●◯◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐮 Fancy beef tartare▶︎ 牛肉他他 配上生蛋黃 松露醬同松露片▶︎ 松露醬有黑松露同芝士 質地creamy而松露味都幾濃👍🏻 ▶︎ 牛肉係用咗st
La Favorita

好味指數:●●●◯◯
Burrata

🐮 Fancy beef tartare
▶︎ 牛肉他他 配上生蛋黃 松露醬同松露片
▶︎ 牛肉係用咗striploin 係有口感嘅 唔會好似食緊生肉餡咁🤣 似乎有醃漬過所以顏色偏深 入面都有少少脆洋蔥增加口感
▶︎ 見menu上有寫有鵝肝成分 不過個人就食唔出🧐 可挑剔嘅位就係生蛋黃味道幾乎完全被濃郁嘅松露味蓋過
Fancy beef tartare

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥘 Mediterranean Seafood Stew
▶︎ 番茄味為主嘅燉海鮮 有海蝦 蝦仁 蛤蜊 青口 魷魚 亦配有兩片法包
▶︎ 海鮮中蛤蜊係最多汁新鮮嘅🤩 其他就質素參差
▶︎ 調味食得出係番茄味而唔係番茄醬味 會有微乎其微嘅辣味 好鐘意佢法包嗦曬汁嘅味道🤤
好味指數:●●●●○
Mediterranean Seafood Stew

🍝 Cheese Wheel Al Tartufo
▶︎ 最有儀式感嘅一道菜🎉 侍應全程係你面前 將短管麵倒入巨型芝士輪中翻拌 最後按喜好加上帕瑪森芝士 再刨上松露片
▶︎ 意粉口感al dente 得啱啱好 意粉掛汁 松露芝士醬冇想象中咁漏🫢 不過唔中意芝士嘅人應該都會覺得比較heavy
Cheese Wheel Al Tartufo

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥩 Beef Tenderloin Alla Boscaiola
▶︎ 200g 和牛扒 配上蘑菇同醬汁
▶︎ 嗌咗medium rare 牛扒色澤不錯 外圍有少少炭燒嘅味道 而入面都保留到肉汁 整體油分不大 有嚼口又唔會過硬
▶︎ 配菜嘅蘑菇都嗦曬肉味 幾好味🤤 不過覺得汁嘅鹹度有少少高🤏🏻
好味指數:●●●●◐

🍰 Tiramisu
▶︎ waiter好自豪嘅Tiramisu🤣 同樣都係由可可粉 手指餅 咖啡液同cream cheese組成
▶︎ 分量一個人食會係適中偏多 不過味道冇想象中咁驚艷
▶︎ 食落雖然唔太甜 但咖啡味唔濃 馬斯卡彭味道比想象中突出 🫣
▶︎ 馬斯卡彭口感偏厚重 不過佔嘅比例較少所以又唔會好漏 但因為手指餅嘅咖啡液浸得有啲多所以整體質感有少少太濕😟
好味指數:●●●◐◯
Tiramisu

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 9月底 (晚餐)
快樂指數😋: ⑧⓪/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌑🌑
環境: 🟦🟦🟦🟦🟦
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔆
再訪意願: ❤️❤️❤️❤️🤍
Bread
Fancy beef tartare
Mediterranean Seafood Stew
Cheese Wheel Al Tartufo
  • Beef Tenderloin alla Boscaiola
  • Fancy Beef Tartare
  • Cheese Wheel al Tartufo