餐廳: UniQue
資訊:

餐廳: UniQue
資訊:

好味指數😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗從來都唔知道科大入面有酒店,有屋企人響大學做教職員,因為收到宣傳電郵提前 book 位有7折,問我同家中長老復活節入唔入去食 lunch semi-buffet,我覺得假期同老人家入去行吓都唔錯丫,就去試吓。坐巴士去到科大南閘,其實呢邊我都冇去過,以前只係去火雞正門嗰邊。落咗巴士後要行15分鐘左右,去到一座會議大樓就係,外表真係完全睇唔出係酒店😅 呢間酒店係由 L' hotel group 營運。主菜有6款,除咗我哋叫嘅款式,仲有三款係意粉、春雞同牛肋骨,叫咗主菜就可以出去自助區攞嘢食。🍴燒加拿大豚肉扒配柚子汁($218)呢個係煮得最好,厚切豚肉扒熟度啱啱好,中間有少少 pink,肉質爽得嚟有肉汁,柚子汁酸酸甜甜解油膩感,好味!🍴澳洲穀飼牛柳配燒汁($228)牛柳叫咗5成熟,切開後比5成熟多咗丁丁,不過仲係好軟腍有咬口,外皮有焦糖化嘅脆口感,肉質都唔錯~🍴香煎三文魚柳配蒔蘿香草汁($208)呢個係有少少失望嘅,放上檯一刻已經知道煎耐咗,切開時果然魚肉已經好乾,要靠個 creamy 嘅汁救一救。三款主菜嘅配菜都係一樣,配唔同嘅汁有唔同風味,其
好味指數😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴燒加拿大豚肉扒配柚子汁($218)

燒加拿大豚肉扒配柚子汁

🍴澳洲穀飼牛柳配燒汁($228)

澳洲穀飼牛柳配燒汁

🍴香煎三文魚柳配蒔蘿香草汁($208)

香煎三文魚柳配蒔蘿香草汁

三款主菜嘅配菜都係一樣,配唔同嘅汁有唔同風味,其實三款汁嘅味道都唔嘅~ 我見到其他檯叫牛肋骨,大大份睇落唔錯呢~

自助區分咗5個部分:
1️⃣沙律區
有3款新鮮蔬菜 + 12款配料 + 4款沙律汁可以自製沙律,另外有3款已調好味嘅沙律。已調味嘅沙律係會換款,用料係普通嘢,味道okay,自製沙律係正常嘢,都算多選擇。
Cold cut 有3款,另外有煙三文魚同4款芝士,呢幾類食物都好一般,尤其4款芝士,勁硬,好似放咗好耐,cracker 係腍嘅~

2️⃣湯、小食及麵包
中湯係粉葛豬骨湯,西湯係野菌忌廉湯,兩款湯味道唔濃郁,稀稀哋,中湯相對比較好飲。
小食有炸春卷同咖哩角兩款,炸得香脆,唔錯。
麵包有4款,隔離仲有個滾動式多士爐可以整熱食,不過我冇試。

3️⃣甜品
生果有菠蘿、西瓜、蜜瓜。
Chocolate fountain 配有棉花糖同生果串。
蛋糕有藍莓芝士蛋糕、tiramisu、madeleines,另外可能係復活節關係,有一個芒果 mousse cake 配可敲碎嘅紅蘿蔔造型朱古力,蛋糕當中以藍莓芝士蛋糕最好食,其他正常。
亦都可能係復活節關係,有多款朱古力、糖果同兔仔造型棉花糖。
最後有4款 häagen-dazs雪糕杯。

4️⃣ 喇沙
廚師即場製作,可以揀米線或米粉,另外配有蝦、大魚旦、豆腐卜同菜,可能因為大學入面又唔算太忙,我哋想叫一碗 share 試吓,我哋問可唔可以雙拼米線 & 米粉,配料每樣俾3件,廚師好開心答可以!湯粉配料唔錯,蝦肉爽口,魚旦彈牙,湯底比較淡。

5️⃣ 飲品
近門口位有橙汁特飲,另有咖啡機製作唔同種類咖啡,亦都有熱紅茶同新鮮檸檬,冰同糖漿,可以自製凍飲。咖啡唔好飲,覺得咖啡豆一般,我決定用半個雲呢拿häagen-dazs雪糕整 affogato 食~

整體上自助區嘅食物款式都幾多,亦都有職員睇住進度換一碟新嘅,質素唔算出色但尚算正常,主菜方面除咗三文魚差D 外,另外兩款都幾好食。檯與檯之間有寬闊距離,坐得好舒服,加上人流唔多,自助區唔會好多人攞嘢食,亦都 keep 得好乾淨,食得好舒服~ 景觀方面因為外面大興土木,唔太算靚景。用餐時間相當充裕,可以食到2:30pm,因為唔需要加一服務費,7折後每人都係$150多D,雖然自助區唔算出色,但可以任食4款häagen-dazs 雪糕,以價錢同環境舒適度嚟講,絕對對得起個價錢!

燒加拿大豚肉扒配柚子汁
澳洲穀飼牛柳配燒汁