2010-04-12 59 瀏覽
金峰可以話係我家附近唯一一間粥麵店,所以每到假期早上都大排長龍,而且輪候時間同喺酒樓等飲茶不遑多讓,所以而家我已經改變策略,只會在黄昏該店舖臨關門前半小時才去購買。一直都有網友批評此店的事頭婆態度欠佳,雖然我未受過佢氣,不過都在門口排隊時見佢規定啲客要點坐點坐,所以我都怕咗堂食,只會買外賣回家。但有時早上買外賣也不好受,排完一輪買嘢食,又再排一次等攞食物,獨市生意就係咁啦,鬼叫無競爭對手咩。今晚屋企煲咗豬骨粥,咁當然要買啲炒麵、油器嚟送粥喇。炸倆 ($10) --- 雖然夜晚食無朝早咁脆,但都算唔錯,可點甜醬或麻醬同食,始終粥店出品,點都做得出色過酒樓。銀芽炒麵 ($8) --- 炒麵加咗芽菜,非常爽口,比對面利苑嘅炒麵好吃,當然亦都油膩一點,始終利口唔利福。油條 ($6) --- 好脆,不過好油,用嚟點粥食好過就咁食。呢啲油膩嘢雖然可口,但只可間中吃,滿足吓口福之慾。另呢度每日會輪流有一款粥品做特價,$19 嘅粥會減到 $16, 一試無妨。
今晚屋企煲咗豬骨粥,咁當然要買啲炒麵、油器嚟送粥喇。

炸倆
銀芽炒麵