2019-04-04 27 瀏覽
今次同朋友去咗位於觀塘王子大廈上層嘅little tipsy,大廈喺正匯豐銀行隔離,好容易搵。上到去覺得餐廳面積都幾大,可以同時容納到三十至四十人。風格清新簡約,以粉紅粉綠兩色為主調,坐位夠闊落,全程都坐得十分舒適。店員亦十分有禮貌,照顧周到,由於喺餐廳入面電話收訊較差,餐廳亦有提供免費Wi-Fi可供使用。我地總共點咗一個前菜,兩個主菜。包括「焗北海道帶子配蟹肉」,「海膽意大利飯半巴馬臣芝士及翠玉瓜」,同埋「慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴洋薏米」。1. 焗北海道帶子配蟹肉 ($128)伴碟相當精美,以烤焗的方式烹調的帶子特別香氣撲鼻,表面的菠菜芝士味道濃郁,加入奶油令口感更幼滑。帶子味道鮮甜,大小適中。這前菜已令我食指大動,更期待下一味菜。2. 海膽意大利飯半巴馬臣芝士及翠玉瓜 ($228)意大利飯加入海膽烹調,味道鮮甜,加入巴馬臣芝士拌在一起,口感豐富,十分濃郁,海膽愛好者必食! 為了令意大利飯更有咬口,飯裏更加入了意大利蕃茄和翠玉瓜,令整個意大利飯更加鮮甜和有口感。意大利飯表面更有小量原整的海膽,配上紫菜絲,味道鮮甜。餐廳堅持使用每日新鮮到港的海膽,務求客人能夠享用最新鮮的食材。3. 慢

1. 焗北海道帶子配蟹肉 ($128)
焗北海道帶子配蟹肉

2. 海膽意大利飯半巴馬臣芝士及翠玉瓜 ($228)
海膽意大利飯半巴馬臣芝士及翠玉瓜

3. 慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴洋薏米 ($258)
西班牙黑毛豬脂肪分布均勻,肉厚鬆軟,肉味濃郁,以慢煮的方式煮至全熟同時保留肉汁。配上大蒜伴洋薏米,剛好能夠為黑毛豬的油脂解膩,整個配搭相當合適。
慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴洋薏米

對呢到用既食材同煮法都覺得幾滿意,同埋成個餐廳氣氛輕鬆,都幾適合年輕情侶黎撐枱腳,下次再黎食下佢地d新菜式。
焗北海道帶子配蟹肉
  • 海膽意大利飯伴忌廉芝士