2024-01-22 228 瀏覽
放工想食燒肉,記得上次係炑八食過魷魚遊戲套餐,好想再encore, 點知今次去到出左新品,所以決定試下,一坐低就有5個前菜、沙律及生菜盤,前菜仲可以任添韓牛貝身肉就係望到呢個貝身肉,見到都好想試。油花分布細密,見到都肥美,果然不負眾望,滿滿嘅油脂已經令到火爐火花四起。燒幾下就已經食得,筷子一夾,油脂隨即滴下,放入口簡直就好似會融化一樣,內質軟绵,咀嚼時滿口油香衝擊味蕾。一份有六塊,都幾大塊同有少少厚度,店員幫我地燒緊肉嘅時候,我問佢其實係牛肉嘅咩部位,原來喺背脊肉呀,一隻牛只係得好少,所以哩個部位都唔係成日食到。$158我覺得物超所值啊! 特級牛肋骨一大條連骨上,又長又重,好彩有專人幫忙燒肉,輕鬆好多。牛肋骨稍有調味,醬料比較鮮甜,燒完之後更加能夠突出牛肋骨嘅鮮甜味,比起貝身肉不同之處,牛肋骨肉質比較香甜,牛肉味也比較突出,而貝身肉係感受油脂獨特的風味,完全兩種唔同既享受。 炑八厚切五花腩又厚又肥美,五層嘅豬腩層次分明,特別頂層豬皮,充滿膠質又有彈性,燒到焦脆香氣彌漫,食落去口感無得彈,彈牙又脆卜卜,口感超豐富,五花腩肉味香濃,而且好juicy不過燒得好食都好緊要,豬腩肉有厚度需時間燒

炑八厚切五花腩

不過燒得好食都好緊要,豬腩肉有厚度需時間燒熟,要燒得靚燒到脆卜卜都唔容易,唔想燒到燶,建議唔好自己燒,搵職員幫手就會食到靚燒肉啦

芝士溶岩飯

鐵板上,熱辣辣見到都開心,上台之後職員會立即倒入芝士攪拌,熱力慢慢將芝士融化,真係可以將芝士拉絲,但記得一定要趁要食,咁先可以同時享受到熱辣辣芝土拉絲及飯焦嘅雙重衝擊。

夾心棉花糖配朱古力威化餅

甜品都可以燒嚟食,串起一粒粒嘅棉花糖插住喺旁邊慢慢燒溶,放在朱古力威化餅當夾心咁食,好玩又好食。

馬格利生米酒

馬格利生米酒

第一次人馬格利酒,其實都幾容易入口,而且帶有小小米香,食完燒肉飲一兩啖,一解口中嘅油膩。
2024-01-11