2021-03-08 193 瀏覽
講到打邊爐,好容易就諗到牛大人,啲籌真係好快就冇晒😖。咁我哋揀咗台中蒜頭雞湯,配澳洲極上和牛餐。($298/ 2hours)台中蒜頭雞湯湯底好足料,應該有大概半隻雞嘅份量,大大隻雞脾係入面,啲肉質幾滑。另外,蒜頭份量超多🧄,經過滾煮後,蒜頭變得冧身,一咬就粉開。整體個湯底幾清甜,仲有啲黃芽白同杞子。澳洲和牛M5牛肩卷呢個餐嘅其中一個賣點就係有呢一個和牛牛肩卷🐮,牛肉薄切,食落去油脂分布平均,同平時一般打邊爐嘅肥牛唔同,牛味香濃。所以,係咁order呢一個牛肩卷。豬雪花肉片呢個肉片係只有呢個餐有既🐷雖然佢係雪花肉片,但唔會好肥,仍然好爽好好味。最正係食完唔會覺得好漏,仲可以不斷咁食。所以我哋都不停order呢個豬雪花肉片🐷安格斯牛小排呢個牛小排都好吸引,都係薄切,顔色都好吸引。佢嘅味道都好正,不過我地都覺得M5牛肩卷好味啲。因為呢個牛小排冇M5牛肩卷既油脂咁勁,所以味道冇咁濃。澳洲M9和牛牛丸和牛牛丸係跟餐送,因為佢比較特別,和牛味十分濃郁,好似真係食緊真和牛咁。不過佢就有少少硬,比較難咬。不過如果大家都想試下有濃郁和牛味既和牛牛丸,可以試下👍🏻章魚珍珠醬呢個🐙珍珠醬都好特別,佢係一條上

豬雪花肉片

澳洲M9和牛牛丸
澳洲M9和牛牛丸

章魚珍珠醬
呢個🐙珍珠醬都好特別,佢係一條上俾我哋,可以自己整細粒啲或者大粒啲。味道就冇出面食既咁濃郁,不過就比較淋身,易入口。入面都有啲🐙,口感層次再提升🐙
章魚珍珠醬

手切封門柳
每次會俾兩片,厚度適中,食落去唔會太過韌或者好多根,食咗佢啱啱好,係牛柳嘅感覺

鴨血
台式火鍋必叫之一,雖然我哋唔係嗌麻辣鍋。但係佢本身都有醃製過,有啲花椒香,所以食落去係好香口。同埋,佢嘅質感唔會一夾就散👍🏻。

台中仙草凍
呢個甜品係最後上的,有幾款可以揀。但係我哋揀咗呢個台中仙草凍,因為佢係牛大人限定的。佢好足料,有仙草凍、珍珠、椰果同紅豆,仲有椰奶。幾樣野加埋唔好太甜仲好夾,都可以試下
台中仙草凍

其實佢仲有好多其他配料,例如蔬菜類、丸類!飲品同埋醬汁,主要都係自助區拎。所有蔬菜同丸類都用保鮮盒pack好,你想食先需要打開個蓋,睇落去都會比較整齊同埋衛生。蔬菜種類好多,有蘿蔔、炸芋頭肉、金菇、萵筍等。至於飲品就有佢最出名嘅自家洛神花茶同白桃烏龍等,仲會有可樂個啲,或者order 冬瓜茶... 真係比平時放題多選擇,味道都唔錯。因疾情關係,有收碟專員,專員收碟都幾快手咖。
蔬菜類、丸類
洛神花茶