2017-09-23 2351 瀏覽
我食到辣但唔好辣,不過聽到朋友話想食斯里蘭卡菜當生日飯,我當然無問題啦,而且佢mention到有黑咖哩,聽到都吸引,就膽粗粗去試!見到黑咖哩羊,正!羊唔太so,但d黑咖哩汁堅辣,食落口都未太感覺到辣,亦唔係台灣果種麻辣,但只要配埋米粉食,吸晒d汁,嘩!果種慢慢辣出來既辣,都真係唔野少,汗都出晒來,一口氣都飲晒成杯幾水,所以鍾意食辣既人,必定要試!另外個薯魚辣椒球,係紅辣椒既辣,但唔強,入面係魚同薯蓉,味幾濃,不過多脆而內軟,加埋醬(已經忘記個汁咩味,因為太辣),口感唔錯。最後係side dish,辣野菜,將椰菜、洋蔥等菜蔬切碎加辣,溝埋係最野味,食到少少「short short」聲,清新嘅辣,所以三種辣,三種味度,好特別!
2017-09-17
生日