一直都想試下呢間煲仔飯,因為有時經開,都經常見到大排長龍,好似好好食咁!大家都明白,睇到餐廳排晒隊咁,未食都先「加分」吧。不過不知道是否冬天❄️的關係,大家都會選擇煲仔飯。。。可能已接近夏天關係?人流少左。所以,這一天,竟然不需要排隊!太好了!我們很快便可入座,女侍應問我想食咩?我話諗諗先。女侍應提我,之前好多人的時候,要等45分鐘!剛好今天不算好多人,大約等30分鐘左右。(今晚大約等了25分鐘便可以)另外也多點了一個「椒鹽九肚魚」。先來煲仔飯!熱🔥辣辣咁!一打開蓋,都是香噴噴的!都充滿期待😚!可是,一睇到個飯,未食已經有點失落感!因為,食開飯都知,飯🍚最重要是「粒粒分明」又飽滿吧!這間「出名」的煲仔飯的飯,一食落口,感覺「好碎」,飯斷開細細粒,好粉的感覺!完全冇飯應有的軟糯感,口感!因為如果有如此高「評價」的煲仔飯,我認為每一個細節都應該是「到位」才對!「飯」都是煲仔飯的靈魂之一。絕對不容忽略!除了「飯」之外,飯面的排骨和白鱔都係新鮮,都好食! 醬油都是ok!!椒鹽白飯魚都好食。但不大條。不過勝在粉漿夠薄,算酥脆,不錯👌!不過,食過一次之後,我覺得夠啦!😉

不過不知道是否冬天❄️的關係,大家都會選擇煲仔飯。。。

我們很快便可入座,女侍應問我想食咩?
(今晚大約等了25分鐘便可以)

另外也多點了一個「椒鹽九肚魚」。

「飯」都是煲仔飯的靈魂之一。絕對不容忽略!

椒鹽白飯魚都好食。但不大條。
不過勝在粉漿夠薄,算酥脆,不錯👌!

不過,食過一次之後,我覺得夠啦!😉