2014-06-17 638 瀏覽
呢晚和中學同學聚會,選址茶記,知道之後不禁滴汗,因為呢間餐廳係我公司附近,旱幾年係西餐廳,水準都ok,久不久都會去食lunch,後來改賣東南亞菜式,味道差咗但都算尚可,不過行遠少少就可以平啲食到同款食品,所以都好少去食。兩年前左右改做茶記,茶餐廳食品但西餐廳裝修,價錢比一般茶餐廳貴一至兩成,如果好味道的話都唔計較,但食過一兩次之後就無去,因為味道都係茶餐廳水準,咁做咩要畀貴啲呢?見朋友選咗呢間餐廳,曾經諗過提議改地點,但後來諗深一層,意見多多既話會好難為個搞手,小妹曾受此苦,所以唔想咁對人,決定畀多次機會茶記。我哋約7點,但我同另一個朋友好早去到,6點半已經攞位,坐咗半個鐘其他人先到齊,待應都無催我哋落單,呢點幾好。(不過呢日星期一無咩客,都無坐滿)小妹點咗個鴛鴦扒餐,即係雞扒加豬扒,跟個湯同飲品。我要咗中式湯,今晚係蕃茄薯仔湯,味道都算濃,合格。跟住個鐵板唻到,待應提議幫我哋倒咗汁先上枱,都好,唔使搞到成面油煙。但係我個雞扒好鹹,豬扒又太乾,雖然個鐵板餐只係賣$58,唔可以要求太高,但……係咪可以好食啲?我已經避開食成本價較高既牛扒架啦。講返轉頭,個餐跟飯、意粉或薯條,我諗住實食唔曬
呢晚和中學同學聚會,選址茶記,知道之後不禁滴汗

小妹點咗個鴛鴦扒餐,即係雞扒加豬扒,跟個湯同飲品。

我要咗中式湯,今晚係蕃茄薯仔湯,味道都算濃,合格。

講返轉頭,個餐跟飯、意粉或薯條,我諗住實食唔曬所以要咗薯菜,諗住畀同場既小妹妹,而我見朋友仔既意粉份量都唔算少,上面重有少少香草碎,這就是佢哋跟一般茶餐廳的分別嗎?!

飲品方面,凍飲加$3,特飲加$5,我要咗最貴嗰款特飲-- 涼粉紅荳冰。涼粉同紅荳既味道都正常,份量亦合埋,有3茶匙紅荳左右,不過個奶就淡咗啲,基本上係無奶味。如果要再認真啲同佢計,紅荳應該要煲到起沙,冰要用碎冰而唔係冰粒,但……今時今日只有少量傳統冰室才會堅持這種做法吧!

2014-06-16