灣仔★La Bo La重建後既利東街煥然一新,除左一系列各有特色既食肆,仲有d雕塑擺設,感覺上有d似去左主題公園今次搵食既新派越式bar都幾鬼馬,哩埋左係街尾既轉角(係喜遇既隔離)~門面以黑色為主好型格,唔講真係以為係間潮bar唔知有得食越南菜門口有幾張黑色高枱可以坐,不過怕熱都係入去冷下冷氣算啦室內同樣係以黑色為主調,環境昏暗只開左幾盞黃光射燈,氣氛唔錯無意中發現有個一舉2得既位置,可以略為涼下室內冷氣之餘又可以吹下室外既晚風(如有..),感覺上好似幾正,可惜今晚同佢無緣喇搵食時間原來越式河粉同泰國金邊粉係午餐限定。晚上既選擇唔算太多,只係一版menu,但都叫有齊snacks, salads, breads & mains。Tofu fries($68):★★★★★ ★☆☆☆☆成個小炸籠咁上又切到長條形,唔知真係會懷疑佢係咪超粗薯(係都唔區…哈哈!)望真d就再聯想起街邊既臭豆腐,好彩依個唔臭之餘仲充滿椒鹽香,炸得夠乾身食落一d都唔油不過呢…中間既豆腐滑就滑喇,但味道驟然變得好清淡咸淡對比咁大有點怪怪的…牛油果鮮蝦米紙卷($98+10%):★★★★★ ★★☆☆☆食越南野點可以唔嗌米紙卷
灣仔★La Bo La
門口有幾張黑色高枱可以坐,不過怕熱都係入去冷下冷氣算啦
室內同樣係以黑色為主調環境昏暗只開左幾盞黃光射燈,氣氛唔錯
搵食時間

原來越式河粉同泰國金邊粉午餐限定
Tofu fries($68):
Tofu fries
★★★★★ ★☆☆☆☆
成個小炸籠咁上又切到長條形,唔知真係會懷疑佢係咪超粗薯
(係都唔區…哈哈!)望真d就再聯想起街邊既臭豆腐,好彩依個唔臭之餘仲充滿椒鹽香炸得夠乾身食落一d都唔油
不過呢…中間既豆腐滑就滑喇,但味道驟然變得好清淡
咸淡對比咁大有點怪怪的…

牛油果鮮蝦米紙卷($98+10%):
牛油果鮮蝦米紙卷
★★★★★ ★★☆☆☆
食越南野點可以唔嗌米紙卷
包住一大砌蔬菜絲又fresh又有口感,今次仲有埋又creamy又有營養既牛油果,再加埋隻爽口鮮蝦,perfect matchhhh
只不過扮斯文無一啖放晒入口,食到散鬼晒
……
味道就
,不過米紙卷黎講定價有點過高
?!諗諗下係屋企都可以試下親手炮制~哈哈
Vietnamese Banh Mi($68+10%):
★★★★★ ★★★★☆
好得意呀,日本有炒麵麵包,越南都有越式法包

好失策放凍左先食,都無留意有冇烘熱
法包表層脆脆地內裡夠軟熟唔乾身,最特別都係夾住平時食越南檬粉既餡料>>
粉絲扎肉醃菜再加鵝肝醬
好fusionnnn!估唔到食越南野都可以滿足下麵包控

明明黎到bar應該暢飲一番,無奈玻璃胃最近唔爭氣唔夠膽亂黎,有點可惜無機會一試依到既酒類添
...

埋單$258/2ppl。
整體黎講環境氣氛服務都良好食物創新得黎味道唔錯
,價錢方面都係灣仔價啦。只不過食完成晚都有陣好typical既越式醬汁定唔知咩香料既味道縈繞口腔
....anyway,有機會再黎試下佢既酒都好
2016-06-01
牛油果鮮蝦米紙卷