灣仔★鴛鴦口味長週又係星期六過海黎到灣仔,一於又去利東街搵食。今次既目標係一間門面望落都幾高檔既fusion茶餐廳室內環境光猛,樓底高又有大玻璃窗感覺舒適無壓迫感。如果唔係牆上同餐具上既可愛old school小朋友仔加入中國原素,真係以為自己入左間西餐廳。搵食時間宮保雞丁酥皮盒($68+10%):★★★★★ ☆☆☆☆☆好“精緻”既fusion小點呀下,上枱第一時間唔係試食,而係打開menu睇下要追加d乜…個宮保雞丁食落酸酸甜甜,可惜唔夠麻辣亦唔夠惹味 ,仲要搵唔到腰果/花生既蹤影!酥皮就幾香脆又唔油膩既,只係好似一口酥咁未試真就食完喇除番十幾蚊一粒,定價真係偏高…蒜香西班牙辣肉腸冬菇煙肉意大利粉($108+10%):★★★★★ ★★★☆☆又來一個fufu地sion既菜式,材料多得黎望落有點雜亂,咩都炒埋一碟既感覺味道有驚喜意粉煙煙unun又炒得乾身唔油膩,好彩蒜香唔會過度濃郁食到成陣味辣肉腸口感略為扎實左d但辣辣地好惹味~不過…最深刻都係好鬼香既冬菇..............................食完主菜可以進攻滿心期待既甜品喇!阿華田雞蛋仔配香蕉士多啤梨($68+10%
灣仔★鴛鴦口味
室內環境光猛樓底高又有大玻璃窗感覺舒適無壓迫感。
,真係以為自己入左間西餐廳。
搵食時間
宮保雞丁酥皮盒($68+10%):
宮保雞丁酥皮盒
★★★★★ ☆☆☆☆☆
…個宮保雞丁食落酸酸甜甜,可惜唔夠麻辣亦唔夠惹味
除番十幾蚊一粒,定價真係偏高
蒜香西班牙辣肉腸冬菇煙肉意大利粉($108+10%):
蒜香西班牙辣肉腸冬菇煙肉意大利粉
★★★★★ ★★★☆☆

味道有驚喜
意粉煙煙unun又炒得乾身唔油膩
,好彩蒜香唔會過度濃郁食到成陣味

阿華田雞蛋仔配香蕉士多啤梨($68+10%):
阿華田雞蛋仔配香蕉士多啤梨
★★★★★ ★★☆☆☆
想當初就係係雜誌見到個雞蛋仔而想黎幫襯
個雞蛋仔又真係幾濃阿華田味而又唔會太甜,見佢好似好薄身,原來食落香脆又有內涵,
阿華田雞蛋仔配香蕉士多啤梨
夠晒煙un

可惜朱古力雪糕真係唔太掂,味道普通仲要勁快溶
…d香蕉同士多啤梨就叫做有生果食下咁啦。
不過整體黎講真係有點over priced
,有得揀淨係要個雞蛋仔就夠喇~

串串西多士($62+10%):
串串西多士
★★★☆☆ ☆☆☆☆☆
以為有咩特別,原來就係兩串野加兩件小西多士再加d醬/糖霜/彩虹糖做裝飾既“藝術品”
……個串串包括棉花糖士多啤梨蜜瓜哈蜜瓜菠蘿,生果都鮮甜既,不過一次過可以食幾樣生果唔太做到賣點
主角西多士亦令人大失所望,炸得乾身但無蜜糖點,食落好dry又唔軟熟,中間既花生醬仲要比得好孤寒

又一低性價比既選擇
Tea·cappuccino($38+10%):
★★★★★ ★★☆☆☆
掙扎好冇飲是日第二杯咖啡,一問之下先知原來係“裝假啡”唔洗擔心

咖啡杯上同樣印有中國娃娃圖案,加添懷舊既味道
面頭好似cappuccino咁有最愛果層奶泡~
Tea·cappuccino
一飲落口,奶滑順口,茶味香濃而不澀,其實就係進階版奶茶
八卦想知係乜茶,職員話由幾種斯里蘭卡茶葉混合而成嫁喎~
凍奶茶($32+10%):
凍奶茶
★★☆☆☆ ☆☆☆☆☆
無得跟餐都算,特飲貴都算,但凍奶茶都成三十幾大元真係好狼死

試飲朋友杯“貴野”一啖睇下有幾地道,不就是普通的凍奶茶,茶味又唔係特別突出

埋單$414/2ppl。
整體黎講,有點虛有其表的感覺

環境舒適雅致,服務態度友善,食物賣相尚算吸引,但咁既食物質素黎講定價實在太高。要知道茶餐廳既一貫定位係平靚正,想收人高檔茶餐廳既價錢,除左食物要有番咁上下gimmick同包裝,材料同味道都好重要

要改變大家對茶餐廳抵食既印象絕對唔容易,不過餐廳都係試業階段姐,希望聽多d意見會有所改善
同埋,如果主要服務對象係外國人既話,可能都唔洗太擔心依個問題既?哈哈~
2016-06-11
蒜香西班牙辣肉腸冬菇煙肉意大利粉