2015-04-14 4253 瀏覽
一個人浮浮下去灣仔搵食,記起杜老誌台有間“上海佬”,响樓下見個餐牌都幾啱食,就沿彎梯拾級而上。坐低先知原來餐牌包哂全部款式,只需揀湯同點心,好啱貪新鮮鍾意試嘢嘅我。環境風格走中國化現代型格,漆黑配暗紅燈籠,枱面放咗唔同顏色嘅龍,唔知點解有隻玩具熊坐响張中國長背椅。可能由於接近2點,餐廳冇乜人。落咗單唔夠10分鐘,店方用咗4分鐘上哂前菜同主菜,因擔心放涼影響味道,我快手咁影完相就即刻食。醉雞冇酒香味,而且如果有汁會冇咁乾,但胸位嚟講唔嚡。小黃瓜爽口。燻魚甜甜地幾好。金沙蝦仁太鹹。酸辣湯濃稠調味適中但欠個性。五香排骨夠香味,酸甜度剛好,惟質地太腍唔似食肉。毛豆百頁冇過鹹但有雪菜香味,百頁又冇黐埋一pat,幾好。小籠包15分嚟埋,皮薄湯汁帶肉香甜。桂花酒釀丸子帶桂花清香微甜,冇平時成日食到嘅酒釀微酸,丸子軟糯帶粉,都幾好。雖然廚房好快上哂啲菜,但樓面嘅侍應招呼好好,見我食緊嘢放低時會講聲唔好意思,主動幫客斟茶,又詢問是否可上甜品。一個人食中菜唔多選擇,呢度食物水準都可以,環境有型,坐得舒服,招呼唔錯,想靜靜地嘅可以嚟。

雖然廚房好快上哂啲菜,但樓面侍應招呼好好,見我食緊嘢放低時會講聲唔好意思,主動幫客斟茶,又詢問是否可上甜品

2015-04-14