2014-09-03 368 瀏覽
旅行完落機搵飯食!因為已經好夜,加上好攰!所以叫司機去灣仔買燒味外賣(因為快)再返屋企!去到門口排隊買票!因為我要寫食評,收銀阿姐落好單放櫃位,我順手攞起睇幾錢(方便我之後寫)點知我一攞張單,阿姐以成間舖都聽到嘅聲量喝止我:「你做乜攞呢張,你攞走就無嘢食呀!你唔係攞呢張架⋯⋯」我即刻話:「睇下啫!」佢依舊好激動!好像我偷單咁 (其實張單都係我order! 個客唔知情咪解釋下,唔使咁激動嘅!我都係第一次幫襯啫!唔好嚇親我呀! 不過佢激完,可能都覺得自己激動咗!之後又笑笑下無事!我三個人叫三個單拼(燒肉、油雞、叉燒)分享(咁叫最抵食 )食品好快包好!連例湯!即刻片車返歸!打開份量好大,後悔無叫少飯,燒味都好多!先講叉燒:燶邊,厚肉,比較乾!油雞:雞胸背部份,唔夠厚肉,比較嚡,用薑蔥茸好味點!燒肉:好肥,肥多過瘦,所以好淋,似啫喱,皮唔脆係硬!伴碟菜心新鮮爽口,唔錯,飯比較乾,淋了豉油汁好少少!份量大值得讚!個例湯都值得讚,唔味精,金黃色,煲得好濃,而且外賣之仲夠熱!地方普通茶餐廳格局!我只在門口企一陣,但門口都油淋淋!唔算乾淨!

不過佢激完,可能都覺得自己激動咗!之後又笑笑下無事!

我三個人叫三個單拼(燒肉、油雞、叉燒)分享(咁叫最抵食
)食品好快包好!連例湯!即刻片車返歸!

打開份量好大,後悔無叫少飯,燒味都好多!先講
叉燒:燶邊,厚肉,比較乾!
油雞:雞胸背部份,唔夠厚肉,比較嚡,用薑蔥茸好味點!
燒肉:好肥,肥多過瘦,所以好淋,似啫喱,皮唔脆係硬!

2014-08-27
10 分鐘 (外賣自取)