2018-08-10 263 瀏覽
第一次黎到中染大廈食飯 簡左呢間新派上海菜試下點解會話佢新派?因為一入到餐廳 感覺好色彩繽紛 完全唔似一般上海中餐廳既格調環境亦都夠大 當日影完相之後就聽到岩岩入黎既小朋友話都要坐 屋仔卡位 一坐低 見到每位既餐具上面都有一個迷李茶壺同茶杯🍵 原來呢道係一人一茶一人一茶係可以唔洗全部人都飲同一種茶葉 自己按喜好去簡 侍應亦都會好細心介指每款茶葉,然後自己簡一個就可以呢道除左鐵觀音 綠茶 外,仲有高級茶款 人蔘烏龍茶簡推介 之後,傾左一陣好快就上菜藍莓山藥 $48以為山藥味道會怪,但係呢道會配上藍莓醬 好清新 小朋友見到都唔會話唔食食落去好舒服 因為咬落好爽脆麻辣豬耳子 $58其實又唔係想像中聽到麻辣以為又麻又辣對於唔食得辣既朋友 都可以入口 豬耳份量多個底部仲有爽甜青瓜拌碟 魔鬼天使小籠包 4隻 $58一入黎眼球深深被小籠包個賣相吸引住魔鬼係 墨魚汁黑蒜肉豬肉海膽天使係帶子豬肉魚子醬用料絕對唔孤寒,小籠包面有海膽有魚子醬一咬落去好好彈牙 多汁 食小籠包最精華就係個湯汁 雖然魔鬼個皮係黑色,但絕對唔會有怪味,食開傳統小籠包嘅朋友可以放心試。古式燒烤羊腩 $148用木板上嘅燒羊腩 好有炭香
第一次黎到中染大廈食飯

簡左呢間新派上海菜試下

一坐低 見到每位既餐具上面都有一個迷李茶壺同茶杯🍵
原來呢道係一人一茶

呢道除左鐵觀音 綠茶 外,仲有高級茶款 人蔘烏龍茶簡
推介

之後,傾左一陣好快就上菜

藍莓山藥 $48

魔鬼係
墨魚汁黑蒜肉豬肉海膽
天使係
帶子豬肉魚子醬

用料絕對唔孤寒,小籠包面有海膽
有魚子醬

一咬落去好好彈牙 多汁 食小籠包最精華就係個湯汁

魔鬼天使小籠包

古式燒烤羊腩 $148

用木板上嘅燒羊腩 好有炭香味
皮脆滑嫩
啖啖肉
平時食肉唔食皮嘅我,都將皮食晒落肚 因為實在太脆啦
配有三種醬料

我覺得 薄荷汁最夾!
古式燒烤羊腩

花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯 $198

個湯唔只得雞
仲有大大粒雲吞

湯夠入味 飲得出湯底師傅落左好多心機

8個人都夠飲
侍應會幫手分埋再切翻成隻雞上枱比我地

高力豆沙 2件 配雪糕 $52

高力豆沙係一款係每間上海菜都會有嘅甜品,不過好多時都好硬,但呢道既好鬆軟,配曲奇味雪糕一齊食 亦都係一般上海菜唔會有嘅配搭!

將一種中式甜品變成西式甜品
高力豆沙配雪糕

總結,呢間上海菜適合一家大小,朋友聚會

店員亦好有禮貌同細心照顧顧客既需要!

小龍蝦湯包
藍莓山藥