2016-02-03 264 瀏覽
京都百年老店黎左香港啦!雖然開左都有一段時間~但係就最近先去左朝聖~店内環境好日式,感覺好舒服,而且可能系平日下午黎,所以人不多感覺寧靜又舒服~兩個抹茶控黎到呢到忍唔住都係叫左好多野食~ 而且仲要非常瘋狂地全部都係抹茶 哈哈哈先系點左一杯玫瑰蘋果煎茶~ 呢個煎茶同抹茶芝士蛋糕系一個set黎的,套餐價$98~先講杯茶,單售$42,其實都幾特別~ 因爲有一個漏斗系到系1分鐘既~表示加熱水入茶之後泡一分鐘就飲得啦~但係奇怪的是,呢個玫瑰蘋果煎茶點飲都係提子味!!開頭以爲送錯左啦,但係的確又見到一D玫瑰花瓣架wor....所以,系完全無蘋果味既~ 提子味就相反勁重!如果當系提子味煎茶既話,其實唔錯架跟住就係個抹茶芝士蛋糕(單售$78)芝士味好出好出~ 但係相反地抹茶味就比較薄弱...芝士既味道遮蓋左抹茶既味道,系有少少可惜既但一贊的是蛋糕的texture, 芝士蛋糕做到都幾濕潤但又挺身,唔錯~而且有白玉紅豆抹茶雪糕作伴碟,算是能夠滿足抹茶控吧~~因爲系lunch黎既緣故,叫左一個凍既抹茶蕎麥麵($78)老實説,蕎麥麵無咩抹茶味,但係當系普通蕎麥麵甘食既話就不錯~因爲我真係幾中意呢個蕎麥麵既口感
京都百年老店黎左香港啦!雖然開左都有一段時間~
但係就最近先去左朝聖~

玫瑰蘋果煎茶
表示加熱水入茶之後泡一分鐘就飲得啦~
但係奇怪的是,呢個玫瑰蘋果煎茶點飲都係提子味!!
所以,系完全無蘋果味既~ 提子味就相反勁重!
如果當系提子味煎茶既話,其實唔錯架

跟住就係個抹茶芝士蛋糕(單售$78)
抹茶芝士蛋糕
芝士味好出好出~ 但係相反地抹茶味就比較薄弱...
芝士既味道遮蓋左抹茶既味道,系有少少可惜既
而且有白玉紅豆抹茶雪糕作伴碟,算是能夠滿足抹茶控吧~~

因爲系lunch黎既緣故,叫左一個凍既抹茶蕎麥麵($78)
抹茶蕎麥麵
抹茶蕎麥麵
因爲我真係幾中意呢個蕎麥麵既口感,不會太林,有點點咬口,而且都食到蕎麥既香氣~
加上沾蕎麥麵既醬汁味道很好,不會過咸,而且又有我最喜歡的菇類,所以都尙算滿意~

仲叫左一個香港限定芭菲🍨 ($98)
香港限定芭菲
既然香港限定無理由唔叫黎試下既😀
呢個芭菲有好多layer💕 足足有8層!口感味道勁豐富❤️
分別有最面果層抹茶雪糕、白玉、蕨餅、蛋糕仔、紅豆、抹茶jelly、寒天、士多啤梨、蒟蒻😎
中意佢雪糕份量夠曬多,食到最後都唔會因為無曬雪糕而覺得dry~
不過抹茶雪糕奶味偏濃,有D遮蓋左抹茶既濃味,如果抹茶味再濃D回甘D就好啦👍🏼
士多啤梨果層layer酸酸甜甜非常開胃😀😋🍓

另外都叫左一個我同友人都超級喜歡的蕨餅🙆🏻🍵
我的至愛--秘制抹茶蕨餅😍😍😍($88)
秘制抹茶蕨餅
自己DIY灑抹茶粉同倒黑蜜,過程夠晒好玩😂
一碟6件蕨餅,每件甚有厚度,而且質地滑溜,連埋黑蜜一齊食,味道更加甜美,
美中不足係抹茶粉太少,唔能夠完全包裹住d蕨餅💂🏾
不過京林屋最正係呢度既蕨餅唔係限量供應,想幾時黎食都得💞

呢排冬天,有時都會想食返D熱野~
抹茶紅豆年糕甜湯🍵 ($68)
抹茶紅豆年糕甜湯
呢個絕對係咁多個京林屋既product入面抹茶味最濃郁果個!
而且最讚既係年糕煮得好煙韌而且富糯米香呢😋😍
唯一唔好既係年糕太黏所以開頭係痴埋一舊的,要自行分解😂😂
But配上紅豆,最好的配搭🙆🏻

最令人意想不到系呢一個抹茶半月布丁($56)
抹茶半月布丁
雖然外表睇落普通到無得再普通,但抹茶既香濃系意想不到的濃!
而且布丁非常滑溜,又富好重的奶香!真係好唔錯!

整體而言,各款抹茶甜品都唔錯,加上環境舒適,又系京都百年老店,值得黎試試~
但係對我黎講,如果想食全城最正既抹茶雪糕既話,我本人較喜歡Via Tokyo~
但系非抹茶雪糕的話,京林屋都食得過~
  • 抹茶半月布丁
  • 抹茶紅豆年糕甜湯