2020-02-03 1758 瀏覽
一年一度嘅團年飯, 想搵間近近地,坐得又舒適,味道質素又唔錯既酒樓, 於是就搵咗一直評價不俗彩晶軒。 我自己其實本身就未食過,但有聽過身邊既人比過正評,今次一於試下。因為新年嘅緣故, 彩晶軒推出咗新春套餐, 雖然覺得價錢有啲貴, 但一年一度就一於食好啲食豪啲, 我哋七個人叫咗半圍,再單點左一道鴛鴦豆腐比九十幾歲婆婆。第一道上茶既係燒㕲拼盤, 叉燒同雞都幾出色, 特別係雞好嫩皮好滑,叉燒亦都肥瘦適中。第二道係翡翠花姿彩鳳片, 個名就改得幾好聽,但呢道餸就最少人幫襯, 其實味道都唔差, 西蘭花亦都好綠好新鮮咁, 但啲肉就相對比較乾身。第三道係清蒸大海石斑, 一上菜侍應就用匙羹整開咗條魚,所以張相影到條魚好醜哈哈,但真係幾滑幾好食的, 條魚蒸到啱啱離骨,火喉岩岩好。第四道就係單點嘅鴛鴦豆腐, 豆腐上面配上帶子,令道菜上左層次, 味道亦很鮮美, 帶子都好新鮮,都算大隻。第五道係發財蠔豉大利,非常入味,而且都好足料,豬脷亦好有口感, 唔會太冧亦唔會太硬,生菜吸哂啲汁料既味後好入味, 係唯一清曬嘅菜。第六度係沙汁鳳尾明蝦球, 係我全晚最愛食既一道菜, 反而大人們對呢度菜反應並不熱烈,有一半都係被我

第六度係沙汁鳳尾明蝦球, 係我全晚最愛食既一道菜, 反而大人們對呢度菜反應並不熱烈,有一半都係被我食左😊,沙律醬好夠,蝦亦都好大隻, 炸完唔會太硬,咬落啱啱好, 唯一美中不足係, 實在太大件喇,如果細件啲就好。

等咗成晚終於等到鮑魚上碟喇,真係原隻嫁,但如果早啲上就好,都開始飽無去欣賞佢😂

炸子雞同樣因為我飽咗,冇仔細去品嚐,但食左兩件,雞皮的確脆脆的, 而且雞肉仲係熱的,應該係新鮮炸起。

糯米飯同壽桃就例牌野, 但我咪煩我覺得有點太硬, 壽桃嘅pat pat雖然唔夠紅,但反而幾好食,入面仲有蛋黃,唔只得蓮蓉。

最後發現唔記得左影碗翅,一人一碗,味道亦幾好。