2020-04-13 2638 瀏覽
今晚同爸爸去到青衣城晚餐,最近我們都少了外出用餐。不過間中都會出去relax一下。見到呢間餐廳衛生情況良好,又會在餐廳門外先為食客量體溫,而且又會提供搓手液。今晚主打同爸爸來叫點心食下,因為呢度既點心款式又多,而且都好好味。點了鮮蝦雲吞豬肉湯,雲吞數目都唔少,又大大粒,皮滑又薄身,好好味。一咬開,入面有鮮蝦及豬肉,口感很好,因為鮮蝦好爽口彈牙,而且豬肉又令雲吞更香及濃味。另外我都好鍾意個豬骨湯,咁樣食雲吞個陣仲可以飲埋個湯,好濃好惹味,濕濕地,好滋味。三鮮水餃好好味,好多餡料,雖都係豬肉餡,但口感同食雲吞感覺完全唔同。因為呢個外面是較為乾身,皮會Q彈好多,口感好好,但一咬開入面都係好多汁好惹味,唔會好乾,有種爆汁的感覺。豬肉好濃好香,無得頂。招牌皇牌小籠包當然無得輸呢度出名食小籠包,可以食拼盤款,每款口味有一粒,或專點自己喜歡的口味又可,今次我們只點了原味小籠包。超正。粒粒都皮薄餡靚,熱熱的,小心咬開,先吸入面的湯汁,再慢慢進食。超好味。一啖一粒,食到唔想停,好鍾意個種惹味,滿湯的口感。鍋貼,漲卜卜。好好味。鍋貼是煎的,所吃起來會較為香脆可口,油香惹味。一咬開要小心油會彈出,而且仲好

鮮蝦雲吞豬骨湯

三鮮水餃
三鮮鮮肉水餃

原味小籠包

招牌皇牌小籠包當然無得輸
無錫鮮肉鍋貼

鍋貼,漲卜卜。好好味。鍋貼是煎的,所吃起來會較為香脆可口,油香惹味。一咬開要小心油會彈出,而且仲好熱。入面餡料好多,大大粒,好惹味。
川味涼皮

川味粉皮,好好味,帶少少辣,好香好惹味,粉皮份量不少,好正,又滑又吸入汁醬。
醋醬海蜇頭

另外呢款小食,我都好鍾意。就是醋醬海蜇頭,海蜇頭本身都十分爽口,作為前菜小食已好吸引,因好爽又好好咬,口感好好。另外醋醬汁十分惹味,酸酸的,吸入了海蜇頭之中,每啖都好滋味好正。真係不錯。
是晚吃得又開心又放心。間中出來relax一下真是不錯。
2020-03-23
鮮蝦雲吞豬骨湯