2020-01-15 726 瀏覽
每隔一排總會再想黎樂天皇朝食一下中餐,再嚐嚐滋味小籠包。今晚又同爸爸來食晚餐。點了不同款式既菜式,每款都好好味。當然唔少得點一份皇朝小籠包,每一粒都有獨特的口味,顏色又靚,味道又好。仲有張紙條說出如果跟呢個步驟去吃,味覺會更為一絕,因為不怕味道先吃了濃味,而令下一粒的小籠包味道大減,所以我都建議可以按著餐廳吃皇朝小籠包的指引來吃。其實款款小籠包都有不同口味,好多款我都好鍾意,皮薄多汁,惹味。蘿蔔絲酥餅,熱辣辣。而且炸得外皮超脆,仲一絲一絲的脆條,口感滿分。中間有滿滿的蘿蔔絲餡料,每一啖都能同時感受香脆、軟綿綿的複雜口感,真係又特別又滿足。李白醉雞,賣相已砌得十分精美。雞肉雪白肉厚,仲聞到陣陣酒香,啖起雞件酒香撲鼻,冰冰涼涼,而且雞肉多肉,又嫩滑,一吃便停不了,作為前菜極為惹味,必定會令胃口大增。另一款都是可以衝擊味蕾,就是紅油抄手,滿滿紅色的辣油浸著蝦肉、豬肉的餃子,除了餡肉豐富外,另外紅油都是靈魂人物之一,當中的辣度恰到好處,帶點辣帶點刺激,但又不會令人辣的卻步不敢進食,反而這種又辣又刺激的味道會令人愈食愈停不了,正。紅燒外婆肉,賣相已好正,層層分明的肥肉、瘦肉,味道又香又濃味,好吸
每隔一排總會再想黎樂天皇朝食一下中餐,再嚐嚐滋味小籠包。
今晚又同爸爸來食晚餐。點了不同款式既菜式,每款都好好味。
皇朝小籠包

蘿蔔絲酥餅

李白醉雞

重慶紅油鮮蝦抄手

外婆紅燒肉

紅燒外婆肉,賣相已好正,層層分明的肥肉、瘦肉,味道又香又濃味,好吸引。肉質腍身惹味,如果可以有碗白飯就更正了。
皇朝擔擔麵

擔擔麵,份量不少。擔擔麵十分惹味,較為辣,而且都十分香,令每條麵條都掛著湯底,辣辣的麵條,超惹味,又飽肚。
上海生煎包

生煎包,新鮮出爐。熱辣辣,外皮香又脆,咬開後,中間的肉汁一咬而出,十分熱,所以進食時要小心燙口。中間的肉都好香好惹味,口感好好。
是晚好滿足,吃了不同的地道菜式。餐廳仲有好多唔同菜式,下次黎又可以再食其他了。
2020-01-09
皇朝小籠包