2014-05-12 3929 瀏覽
是日(FRIDAY)飲嘅靚湯蟲草花淮杞雞湯 – 湯色較黃那種, 可能是蟲草花的色又可能是雞油的色, 但湯的口感較油膩,烏豆湯 – 湯色較暗但味道較平實帶點點嘅甜, 比雞湯好飲豆卜腐乳蒸雞 $55 – 用的是”帶骨雞件”, 腐乳味道濃郁即使落了糖但仍然是太咸, 可能食野食淡咗味現在好容易就感覺到塩的存在, 儘管師傅已經用糖去平衡它! 雞件是嚡肉的部份, 所以感覺麻麻地!香煎瑤柱蓮藕餅 $55 – 所謂的”香煎”原來是”炸”! 炸色頗深即是老油炸色啦, 口感較”乾”完全唔知”瑤柱”喺邊? 吃到的只是一件炸豬肉餅乾, 下次還是叫”蒸肉餅”穩陣好多!白飯 $10/碗 非常之慷慨的份量, 比一般酒樓的大一倍, 完全”Family size”!個人估計自己還會有機會再來飲湯
是日(FRIDAY)飲嘅靚湯
烏豆湯 – 湯色較暗但味道較平實帶點點嘅甜, 比雞湯好飲
個人估計自己還會有機會再來飲湯
2014-04-25