今日差不多十一點才放工,咁啱男朋友在附近,所以我們就借係寶琳食糖水嚟見下面。 新都城地鋪的甜品店一共有三間,除了小方糖還有聰嫂私房甜品和松記。偏好西式甜品的我就揀咗食小方糖喇~可能今日係平日的關係,我地唔洗排隊就可以入得。店入面都幾多人,大部分都係青年人,所以有啲充滿朝氣活力的感覺 XD 坐低咗之後,店員比了兩份餐牌我地,因為有好多不同款式的甜品可以揀,一共前後兩版,有選擇困難症的我真係唔知食乜好!(餐牌有埋圖片可以睇,想食咩一目了然)幾經辛苦終於點了兩款甜品,一凍一熱的。在等候途中,我地傾咗陣計,但好快我地叫的嘢食就到了,大概五分鐘左右啦~我點的是藍莓雪糕刨冰($32)。刨冰好似一座山的形狀咁堆砌係一齊,旁邊有雲呢拿雪糕、椰果同新鮮的藍莓做配料,賣相幾吸引。細緻啲睇下刨冰可以見到有細細粒嘅藍莓,食落去充滿濃濃藍莓的味道。另外,因為藍莓刨冰有不少的碎冰,使口感提升,亦令我感覺到十分清涼的感覺(feel 到成條食道麵涼涼地)。雲呢拿雪糕都幾好食,口感幼滑,唔知係咪太耐冇食過雲呢拿味的關係覺得味道挺爽的 XD我同男朋友食咗冇幾耐之後刨冰就開始溶,好快變成了水,所以要盡快食用先得。如果唔係就

(餐牌有埋圖片可以睇,想食咩一目了然)

藍莓雪糕刨冰
我同男朋友食咗冇幾耐之後刨冰就開始溶,好快變成了水,所以要盡快食用先得。如果唔係就變成飲藍莓水㗎喇~

糖不甩

我地另外仲點了糖不甩($20),一共有八粒。面頭灑上了花生、芝麻等配料,味道甜甜的而且湯丸幾煙韌。一開頭覺得都幾好,但吃了幾粒後開始覺得太甜,所以最後沒有吃得完。感覺如果多人食的話每人一兩粒就剛剛好了!
埋單一共是$52,平均每人都係幾蚊,幾抵食!

P.S. 吃的時候見到附近幾枱都有唔少人食椰皇燉蛋白,我諗感覺都應該幾好食,下次再嚟的話可以試下

整體來說甜品的味道都幾好、款式亦夠多,而且平日等候時間不長,是值得一試的甜品店!
2017-08-30
$30 (宵夜)