2016-12-22 187 瀏覽
我曾經話過,如果我就嚟死,最想做嘅就係食碗牛腩河;可想而知在下對腩河鋪癮有幾深。以前住北角,幫襯過一次後將北角道分店定為飯堂:大件夾抵食,腩鬆化而爽,牛味濃,多數走青的我此店必定多青 - 蔥,芫荽,唐芹,炸蒜毫不吝嗇;魚湯夠鮮,唔食河食麵亦爽彈無炸型。另一必叫係茶 - 茶底難得地香,直頭華一聲。搬到深水埗後,最近在北河街開分店,開心得我!二話不說去回味一下。幫襯三次,水準飄忽。。。唔係,係一次比一次差,魚湯竟然可以係啡色,味道好明顯係腩汁加水;最後一次,我食剩飲剩相中咁多,再涯不下去 - 腩同湯底完全無腩味,味道錯晒,腩老,韌,河粉斷晒, 最好玩係杯檸茶 - 正露丸咁嘅味。特許經營嗎?有無差得咁遠呀?無心做咪唔好做囉,做衰晒個名。
特許經營嗎?有無差得咁遠呀?無心做咪唔好做囉,做衰晒個名。