2018-04-26 1106 瀏覽
今日一條友on居居行深水埗,經過欽州街俾我發現新大陸,原來黃金電腦中心附近有間真正印度人開既咖哩餐廳。間餐廳門口係有個印度人煎薄餅,抬頭望一望佢地掛到頭頂咁高既餐牌,發現五六十蚊一個咖哩連飯/薄餅,當時感覺好似貴左少少,但心諗,反正自己今日對食午餐都咁有要求,把心一橫就洗多比平時二三十蚊去試一試真正印度人親手整既咖哩。間舖唔大,得果十幾個位,待應加埋廚房都係兩個人🤣🤣不過可能因為過左食飯時間,所以我可以好隨意咁行入去搵個卡位坐。餐牌上主要食物除左黃咖哩同埋菠菜咖哩,仲有燒春雞,咖哩角同埋牛肉卷餅等等,我因為今日口淡淡,所以揀左個咖哩羊再加一杯印度凍奶茶。 亦都可能因為過左食飯時間,制作過程非常之快速,我攞起手機㩒左兩分鐘message就有得食,對於一個餓到好似非洲兒童既我實在完全係差唔多喜極而泣。個咖哩羊賣相還可以,只可惜份量少左d,只有屋企食飯碗咁既份量。同埋我係鐘意食羊so味既食家,不過呢個羊一d都唔so,唉,冇so味既羊真係大打折扣呀! 不過好彩個薄餅都夠熱同香口,加返少少分啦。個奶茶就一般般,同我屋企自己用Lipton 沖既奶茶冇太大分別,如果要我讚就可能唯有讚佢冰夠凍囉!🤣🤣

最後埋單承惠$70,我覺得比起重慶大廈果d既價錢,呢間餐廳真係算平,午餐食個quick lunch黎止一止條印度咖哩痕都還可以。不過下次就應該食返個牛或雞會穩陣少少喇🤪🤣😆