2012-06-25 38 瀏覽
成日都見雜誌及電視報導竹昇麵劉森記麵家,但就試都未試過,所以今日落深水埗就必定要去會一會佢,睇吓好食程度去到邊個位,我去左福榮街嗰間,一張張圓枱同一般中式麵店冇咩大分別,地方都係光猛乾淨。我同個同事都係點左最出名的蝦子雲吞撈麵+通菜一碟,枱面放左一樽應該係自家制的酸蘿蔔,看見各人都盛了一小碟所以我又入鄉隨俗咁食吓,味道不太酸不搶喉,幾好味!店內真是坐無虛席,搭枱都坐得滿滿的,大約等左15分鐘先煮好我的撈麵,整個麵都佈滿蝦子,雲吞是跟湯另上的,蝦子沒有腥味是我最欣賞的,又不會特別醎又係另一個欣賞,麵質真係好爽又唔重鹼水再加一個欣賞,雲吞的蝦肉比例啱啱好就比個贊!成件事比我想像中好味,又唔貴,下次落深水埗必定要再食吓其他款式!

蝦子雲吞撈麵
2012-06-20