深水埗有好多越南小店,見呢間餐廳個名係越南文,所以就入去試一試一入到去,職員之間係講緊越南文,全部都係越南人,心諗實會幾正宗,結果真係冇令我失望首先試咗越北綜合牛肉湯河,個湯底幾驚艷,因為係前所未有嘅味道,食得出係新鮮牛肉淆出嚟嘅湯,好有牛香味同好有肉嘅甜味,所以我飲哂個湯,食材就有牛展、牛丸、扎肉,扎肉食得出係用真越南扎肉,好正宗,下次去實會試埋招牌生牛肉湯河另外試咗海防蟹膏湯檬,湯底係用新鮮蕃茄同埋海鮮煲出黎,入面除咗有原個蕃茄同蟹膏,仲有蝦仁、瀨尿蝦、炸鯪魚肉、扎肉,食材好豐富,而見到瀨尿蝦果下真係覺得好驚喜,最後我亦都飲哂個湯仲試咗越式特色雜錦包,成個包簡直係同喺越南街邊車仔檔食到嘅一樣,個包真係用越南法包,外脆內軟,餡料有酸蘿蔔同烤豬肉,好食過香港好多越南餐廳嘅法包嘢飲試咗牛油果沙冰同埋越式椰汁咖啡,兩杯都好正,而椰汁咖啡其實係沙冰,椰汁同咖啡比例啱啱好,好好飲其實見到佢嘅撈檬都好似好正宗,下次一定會黎試埋

越北綜合牛肉湯河

越式特色雜錦包

牛油果沙冰

越式椰汁咖啡

其實見到佢嘅撈檬都好似好正宗,下次一定會黎試埋
2022-09-02
越北綜合牛肉湯河