2022-06-23 516 瀏覽
今日就由旺角行去太子試下呢間個重慶涼麵,見雲吞都多人推薦就一起試埋啦😆雖然又會好大機會被教練投訴碳水太多(戴返個頭盔先🙈嗌咗一個大涼麵,一個淨小雲吞,兩樣都係小辣(因為唔知個標準係邊都係小辣最穩陣🫣)雲吞可以分湯不過就要+1,考慮到車程都係分湯好啲,雖然返到屋企雲吞會變一pat咁齊上齊落😂不過浸下個湯都可以分到既👌涼麵睇落好似唔多但其實個外賣碗都幾深下😲所以量來講真係好大份,有花生碎少少辣椒芫荽同芽菜,麵既口感幾出色,幼身但有咬口,熟度剛好,係我鍾意果種,醬汁方面量就夠,但同我預估既味道就比較有距離😅感覺比較淡又唔夠香?少少偏甜不過都接受到,麵係幾好,但整體就真係普通好食⋯⋯反而個雲吞比較驚喜啲喎,皮厚薄適中,內餡鮮肉為主有少少雲耳,肥瘦適中幾香口,有啲啲似細細個食過既小雲吞,不過就係放大版😂湯既調味有啲似重慶小麵湯,微辣唔鹹幾好飲(我好想飲晒佢不過要減肥呀🥲)有芫荽加持更好味~大涼麵 7.0/9淨小雲吞 7.5/9OVERALL 7.0/9等外賣見到街坊熟門熟路入,有老人家又有小朋友,見到食評都話係開咗好多年,收銀都係阿伯,試過個雲吞湯我覺得可能湯麵出色過涼麵,下次有機會再試下😃

大涼麵 7.0/9
淨小雲吞 7.5/9