天氣漸涼,今日收工去左旺角淥鼎記打邊爐。一排無黎,原來剛剛轉咗餐牌。例牌叫個小寶套餐,平日7:30前離座價錢$228加一。落單用QR code。先黎一份四格前菜,分別有鹹蛋黃炸魚皮,酸辣鳳爪,涼拌青瓜,同花生合桃。都令人幾開胃。呢個價錢包主菜6選1,我地揀咗椰子雞,個湯底帶淡淡雞味同椰子味,味道清得黎又夠味,之後用黎淥野食都好好味。湯底有唔少椰子片,食落脆脆地。另上半隻雞切件連雞頭。配有青檸同薑蓉。雞肉好嫰滑,唔似一般貨色,之後我地用呢個湯黎打邊爐打返一陣先轉湯底。火鍋湯底6選1。我地今次選左肉骨茶鍋,好似係新款式,入面有兩大件豬骨,同埋大蔥同蒜頭。味道方面藥材唔太重,有少少鹹,淥野食都夠味,唔會太重口味,我覺得算清淡唔錯。其他湯底有花膠美人鍋,鴨血麻辣,澳門豬骨,老壇酸菜鍋同海皇海鮮鍋。安格斯極佳級精修肥牛呢度d肉唔會太薄切,食落有質感。安格斯極佳級精修肥牛一客3大片。牛味濃,只係脂肪稍為多。安格斯牛板腱安格斯牛板腱係新野,長方型切割,一客幾片。質感非常厚身有口感,唔好淥太熟,食落又厚又重牛味,正!安格斯牛板翼安格斯牛板翼係長形切割,一客3大片,食落都差唔多,係較粗身少少,都好食。穀
四格前菜
肉骨茶鍋
穀飼糖裝梅頭
穀飼糖裝梅頭係新野,一客3片圓形切割。顏色粉嫩,脂肪少,食落都好香豬味。
伊比利亞黑毛豬
伊比利亞黑毛豬就脂肪分佈更加靚,食落非常嫩口而帶少少彈牙。
紐西蘭羊肉片
紐西蘭羊肉片一客兩大片,係圓形切割,食落好嫩口,脂肪少,味道只有少少羶。
鮮脆鯇魚肉
鮮脆鯇魚肉又脆又鮮,真心正!
潮汕蝦丸,潮汕墨魚丸
潮汕蝦丸,潮汕墨魚丸每次一人上一粒。
其他選擇仲有鮮脆鯇骨腩,鮮雞件同雞子。
自助配料吧
自助配料吧好似太空艙設計,好有現代感。感覺乾淨企理。火鍋配料同蔬菜都好多選擇,今次無逐一細看,食肉都已經夠食。醬料自己去自助醬料吧攞。
青菜
青菜有4款,分別係娃娃菜,生菜,皇帝菜同菜心,質素唔錯。其他蔬菜仲有淮山,萵苣,南瓜片,冬菇,金菇,冬瓜,秀珍菇,木耳,蓮藕,響鈴等。
炸魚皮
炸魚皮香脆好味。主食有稻庭烏冬同出前一丁。
飲品櫃
飲品有自家製涼茶包括竹蔗茅根,冷泡茶,道地包裝飲品,韓國樂天罐裝飲品,罐裝汽水等等。
竹蔗茅根,道地包裝飲品,
總括而言,食物質素保持一貫水準,今次個餐進化咗變相多咗個主菜同湯底,而價錢並無加,非常抵食。難怪星期一晚人山人海。
2022-11-28
肉骨茶鍋