2017-11-01 196 瀏覽
友人係呢頭返工發現係呢條內街有間食泰菜店, 之前食過午餐後又試埋晚餐, 約左放工後去呢度開餐, 泰菜?! 岩我口味喎!昏暗燈光, 一邊設有高身雲石長枱, 裝潢非一般傳統泰菜店, 店內播著流行外國歌, 感覺幾岩FEEL!餐牌上提供串燒, 頭盤小食及主菜類, 價錢以地段黎講算合理價就黎冬天, 見到佢有冬蔭公湯底火鍋做推廣, 分別有海鮮/牛頸脊比你選擇見佢牆上牌寫上是日推介有呢客海南鷄 (半隻)伴油飯 ($136), 一於試下!鷄隻雖係冰鮮鷄, 但食落肉質非常嫩滑, 連埋鷄皮食仲食到香味, 已去骨啖啖肉, 配埋個特色醬汁, 辣辣地仲好味; 個油飯夠晒份量, 夠2人分享, 略嫌飯身軟身, 硬身番D會更岩我口胃!呢客限時推介既明爐酸辣海龍王 ($288), "海龍王"係每日新鮮係街市攞貨既沙巴龍躉, 專挑選D斤半!  由於有爐"慶"住關係,  廚師只煮至八成熟, 當湯底煲至滾起時就可起動!   湯底味道酸辣度好夠, 配上青檸片及芹菜更加惹味; 熱辣辣先食魚, 魚肉嫩滑, 魚皮雖唔太厚但夠膠質, 酸酸辣辣, 愈食愈想食 每次食泰菜, 仲食得落既話我都會叫芒果糯米飯, 呢度既芒果糯米飯 ($66)仲

海南鷄 (半隻)伴油飯

明爐酸辣海龍王

每次食泰菜, 仲食得落既話我都會叫芒果糯米飯, 呢度既芒果糯米飯 ($66)仲要係只有白色無黑色糯米飯, 我最LIKE白色
!  一客有3杯, 賣相精緻
芒果糯米飯

香軟綿糯既白糯米, 被濃香椰奶包圍住, 一入口已經食到香甜椰奶味, 之後再有清香糯米味, 最重要係芒果夠甜, 食完好滿足呀!!

酸辣海龍王愈食愈辣, 係好過癮, 好彩呢杯芒果沙冰 ($36)幫到手, 香甜芒果味絶對係一個解辣高手; 另外呢杯鮮青檸梳打 ($32), 飲落夠醒神, 梳打氣感飲落好GUR, 配呢餐濃味泰菜好OK呀!

侍應透露, 有D食物預先訂左會有優惠價, 好似呢個生蠔就係其中之一

下次訂位時, 不妨問下有咩JETSO先
海南鷄 (半隻)伴油飯
明爐酸辣海龍王