2019-01-06 654 瀏覽
首先叫咗個二人餐:$2181泰式冬陰公湯2泰式炒雜菜3泰式炸魚餅4菠蘿炒飯5甜品:番薯西米露另外加咗:6酸辣去骨鳳爪 $48(好似)7咖喱大包 $1488椰汁冰三杯(唔記得價錢)1.泰式冬蔭公湯🍲酸酸甜甜,好足料,有好多配菜同埋至少四隻鮮蝦🦐🦐🦐🦐。d蝦拆咗蝦腸,食落好放心,同埋切開左,唔使剝殼剝到傻。飲完胃口大開,可以大開食戒😝因為一路有火滾住,食完成餐飯都仲可以再飲。2.泰式炒雜菜,唔油膩,西蘭花🥦椰菜花同椰菜都炒得好入味,芥蘭好爽脆,真係幾唔錯,可惜冇影到相。😭3.泰式炸魚餅,冇諗過有咁多舊,二人餐嚟㗎啵🤪鹹香味出,點左泰式酸辣醬,更加有層次!不過不失啦!4.菠蘿炒飯,d飯比較硬身,我鍾意呢個口感。菠蘿份量唔多,有四片臘腸,d飯撈埋肉鬆好味!鑊氣就冇乜,但係凍左都好好食。我食飽咗啦,但係都忍唔住再畢多一啖黎𡁻😂5.甜品:番薯西米露啲西米煲得夠腍,番薯有口感,成碗糖水好綿🥰其實上甜品嗰陣時已經飽到上心口,但係個糖水真係正,最後都忍唔住食晒🤣🤣🤣6.酸辣去骨鳳爪好辣啊,尤其係啲配菜🤣但佢嗰種辣係一瞬即逝😝幾嗆,但係又超級惹味,辣得過癮,d鳳爪好爽脆,食到流晒口水。本身就唔係好食得辣,
首先叫咗個二人餐:$218
1泰式冬陰公湯
2泰式炒雜菜
3泰式炸魚餅
4菠蘿炒飯
5甜品:番薯西米露

另外加咗:
6酸辣去骨鳳爪 $48(好似)
7咖喱大包 $148
8椰汁冰三杯(唔記得價錢)

泰式冬蔭公湯

泰式炸魚餅

菠蘿炒飯

5.甜品:番薯西米露
番薯西米露

6.酸辣去骨鳳爪
好辣啊,尤其係啲配菜🤣但佢嗰種辣係一瞬即逝😝幾嗆,但係又超級惹味,辣得過癮,d鳳爪好爽脆,食到流晒口水。本身就唔係好食得辣,但係都忍唔住食咗好多舊,連啲配菜都唔放過😋😋
酸辣去骨鳳爪、椰汁冰

7.咖喱大包
個咖喱好香濃,椰汁味重,入面有好多舊雞,我大概數到有15舊🤣🤣🤣仲有薯仔、洋蔥、青椒紅椒等,攞麵包夾住食一流,最後真係食唔晒個大包,真係好大個。我諗如果兩個人淨係食個大包都已經好飽🙈🙈🙈同埋d咖哩攞嚟撈飯食都正😝
咖喱大包

8.椰汁冰
可以嗌少甜少冰,椰汁味濃,用黎解辣掂!😚

最後每人大概$150埋單,泰正啦🥰🥳
泰式冬蔭公湯