2019-02-26 1433 瀏覽
話說星期日路經銅鑼灣,遇到街邊一位婆婆派發傳單給我。收下以後正好肚餓,於是乎女朋友就話一齊食佢。"泉章居"個名就聽過,但真係有眼不識泰山。本來諗住平平地食個下午茶就繼續陪葉妃娘娘繼續shopping。點知葉妃娘娘話呢間好出名。然後就兩個人開開心心咁走上去食。2:15pm先開始下午茶,葉妃娘娘提我金牌霸王雞份量較少。於是乎我點了一碟鮑汁炒牛河。而葉妃娘娘則點了一碟霸王雞飯。鮑汁牛河的鮑汁香甜,最重要的是牛肉並非就咁掉落鑊炒,牛肉非常"林"。葉妃娘娘點的金牌霸王雞,雞肉結實而不老。比起一般用黃油雞的雞更有咬感。香蔥用麻油爆過,非常香口。特別一提,葉妃娘娘點的熱檸檬菜蜜異常香,比起茶記以前曾經飲過的檸蜜,更加香濃。檸檬與蜂蜜兩者味道香醇,完美咁融合一起。而本將軍點的"朱古力",廚房實太謙虛。明明就係一杯"唂咕粉"連奶沖出。街邊不少用柯x田沖出黎交貨就話叫自己朱古力,或者買盒吉x利就沖杯朱古力出黎。唯獨此店用上唂咕粉,重新將朱古力由原始的味道調配出黎。此店甚多驚喜,滿心快樂。享受完美味的下午茶,又充滿力氣繼續陪葉妃娘娘"做牛做馬"(Shopping)去。

鮑汁炒牛河

鹽焗雞