2014-08-13 1749 瀏覽
尼到沙田新城市既 patisserie tony wong。佢地裝修以白色為主調比人清潔光猛既感覺。加上佢地五顏六色既蛋糕展示櫃,變得格外吸引。芒果四重奏 mango four play這個芒果四重奏顧名思義就係有四個由芒果做成既甜品啦。拿破倫拿破倫酥皮口感難得既鬆軟,比其他甜品店做得好,主角呂宋香用一片片的方式呈上非常美觀,味道香而不酸亦沒有加上額外的糖漿,保留原始的鮮味。奶黃不會做得太甜而膩口,整體和諧性不錯。果然係鎮店之寶。雪芭雪芭好幼滑口感同味道豐富,感覺好似雪糕咁樣。平時既雪芭通常味道很酸,但他們的做法像是雪糕和雪芭的合體,既甜又滑但不會像普通雪糕般被奶味蓋過。上面附有焦糖既酥皮,又是裝飾又好食。Espuma soup 芒果蓉甜湯有d似許留山既芒果汁同士多啤梨肉,唔似許留既芒果汁,佢既芒果汁除左無咁甜之外仲巧妙地加入左很幼細的沙冰增加口感和士多啤梨既香味。Panna cotta意式奶酪芒果奶凍,這個奶凍和出面食到既唔同,係流質既。但係奶凍依然好有香既奶味,不過可能奶凍凝固返會更容易進食。黑加倫子乳酪蛋糕擁有紫色毛衣的這個小小既一個圓球體內包含左融合左熱情果蓉同具濃郁奶味既乳酪

芒果四重奏 mango four play
這個芒果四重奏顧名思義就係有四個由芒果做成既甜品啦。

拿破倫

雪芭

Espuma soup 芒果蓉甜湯

Panna cotta
意式奶酪

黑加倫子乳酪蛋糕

擁有紫色毛衣的這個小小既一個圓球體內包含左融合左熱情果蓉同具濃郁奶味既乳酪,黑加倫子果蓉同埋一小口既蛋糕。口感非常豐富和有趣,乳酪同黑加倫子味都好出但係又唔會搶了對方的味道,不過果蓉真係酸到咪埋食眼。
托著球型蛋糕既部分都有花過心思,係杏仁味白朱古力包住既曲奇。

北海道忌廉雪芳蛋糕配黑加倫子果子醬

北海道好滑好有奶味,滑到好似植物忌廉咁,但係當然無果種膠口既感覺啦。
雪芳蛋糕密度高,所以比較彈牙。黑加倫子粒做左相反既角色,酸酸地又有咬口。cream同蛋糕既甜同黑加倫子既酸形成左唔錯既配搭。不過成件事好似係一個拆散左既蛋糕,賣相亦不是特別吸引。