沙田[希爾頓中心]★Cafeholicfb/ig: followfooddiary作為cafe愛好者,有次無意中係openrice搵食時比依間餐廳個名cafeholic吸引左,所以話改名都有學問今晚食開工飯又係happy friday,本應搵個地方啤一啤,不過身心疲勞都係想去間舒舒服服既餐廳靜靜享受下晚餐。於是就諗起位希爾頓中心既cafe,貪佢略為遠離沙田市中心dinning area,人流少d無咁嘈雜黎到餐廳門口,有少少去左戲院既感覺,個門面同招牌都金金地閃閃地,勝在搶眼得黎又唔會娘6點幾時間尚早,座位任揀(上面張相係7點幾走既時候影,原來都幾爆滿已經要等位嚕)。唔好講笑,行入去幾surprise間餐廳原來空間寬敞,閒閒地都有成廿張枱。餐廳走悠閒原野風,一室木系傢俬木地板,牆上有小盆栽同動物擺設作裝飾,天花吊住一盞盞綠葉陪襯睇落似雀籠既吊燈。感覺舒適又帶點warm,正正係今晚我所追求既感覺每張枱上面都放左樽以高身玻璃樽裝既薄荷葉水,其實飲落同普通水無嘜分別,d薄荷葉似係gimmick野多d,但感受到餐廳係細節上既用心搵食時間- Cappuccino(原價$28,轉set半價$14):
沙田[希爾頓中心]★Cafeholic
fb/ig: followfooddiary

感覺舒適又帶點warm,正正係今晚我所追求既感覺

搵食時間

Cappuccino
時關太眼訓食野之前都係忍唔住嗌杯咖啡提下神先
靚靚拉花令我有一刻以為自己嗌左latte
咖啡味濃郁,奶泡順滑幼細,喜出望外既水準
鐘意果種唔帶酸既微微苦澀味,精神up!(如果唔係比啤酒肚阻止,其實係想encore多一杯。。仲要只係$14咁抵飲

牛肝菌汁鮮菌蝦肉帶子意粉($84):
牛肝菌汁鮮菌蝦肉帶子意粉
賣相討好
牛肝菌汁creamy而帶菌香,配料除左perfect match既菇片,仲有清爽黃椒紅椒絲增加口感&中和飽滯感。用料充足,面頭既帶子蝦肉都有番咁上下size
啖啖肉帶子未算係超級鮮味但都算幾爽甜蝦肉就一般般啦。

煙三文魚明太子簿餅($88):
煙三文魚明太子簿餅
每塊pizza上面都放左一片煙三文魚,外表平凡但肉質嫩滑帶煙薰魚香
明太子
零散咁散落係pizza上面,偶然會品嚐到佢既咸香,同d芝士&煙三文魚非常合襯,不過如果有番少少辣度會更好
。餅底薄得黎好煙韌,但餅邊就真係薄左少少
- 紐約芝士餅(套餐+$18):
紐約芝士餅
尋日已經好想食cake但食唔到,今晚終於可以滿足口腹之慾
waiter精美切餅是什麼,佢話只有New York cheese cake,唔知係咪會間中轉嫁呢?
芝士餅口感厚實,賣飛佛
芝味濃郁,面頭無酸忌廉既蹤影不過食得出少少酸味,可能係加左係cake入面?講真梗係無d出名餅店整得咁香濃軟滑啦,畢竟餐廳既主打唔係甜品,唔好要求太高,有咁既水準我已經好滿意嫁啦
埋單$224.4/2ppl。
整體上環境賞心悅目又舒適,食物性價比高而不失水準,咖啡有驚喜,肯定會再黎幫襯
下次要黎試下個egg benedict先~

2016-04-01
$112.2 (晚餐)
Cappuccino
牛肝菌汁鮮菌蝦肉帶子意粉