2022-08-18 871 瀏覽
之前訂過呢間,經常爆滿,今次幫媽咪慶生,提早1個多月訂座,好誇張!  預訂時會問你要唔要訂片皮鴨,一隻定半隻,當時只得4人,所以只點了半隻。正日去到多了一人,即場改訂一隻,要多等~50分鐘,照等! 途中點了以下點心/小菜︰1. 叉燒包 - 包質正常,有一個包面有倒汗水,減分。餡料正常發揮,無乜特別2. 蝦餃 - 餃皮有口感,餡料正常3. 粉果 - 餡料好新鮮,花生仍脆口4. 燒賣 - 正常5. 叉燒 - 都係正常,我個人鐘意沙田圍間叉燒大皇多啲... 唔知係咪食開重口味 6. 順德魚餅 - 最唔好食嘅一道菜,似係自家手打,未夠彈牙,煎得唔夠香口,臘腸太大粒,硬牙,唔推介主角終於出場啦,廚師片了三分唔同部位嘅鴨皮同鴨肉,第一道係最肥美嘅,廚師話沾砂糖淨拍,唔使薄餅皮。但我就認為沾砂糖夾薄餅係最佳組合,因為鴨油+澱粉質係最夾架嘛,加埋砂糖就perfect match,就好似鮮油多必定加糖食嘅定律一樣!!第二道係帶少許肉少許肥膏嘅皮,而第三道係淨肉,講真片皮鴨嘅鴨始終無燒鴨咁醃過,淨肉係無咁好食嘅,所以我會兩款夾埋一齊包薄餅皮+海鮮醬食。最後係甜品,想點果兩樣都無,結果就求奇點:1)紅棗軟蛋

2. 蝦餃 - 餃皮有口感,餡料正常

3. 粉果 - 餡料好新鮮,花生仍脆口

4. 燒賣 - 正常

順德煎魚餅

最後係甜品,想點果兩樣都無,結果就求奇點:
1)紅棗軟蛋糕配烏龍茶雪糕
2)焗鳳梨山楂酥
兩款都不過不失,但驚喜唔大

2022-06-26