睇最新一期飲食雜誌見到有介紹呢度, 地方又近我同朋友, 我地就訂左呢度擦返餐. 估唔到呢度平日夜晚都咁鬼full, 好在有訂位唔係實白行一趟.等朋友嘅時候叫左個小食—一口雞翼. 一口雞翼故明思義係一口可以將佢幹掉. 雞翼分開左兩半, 方便我呢d懶人進食, 肉質炸完都仲好鮮嫩, 不過略為偏鹹.朋友終於黎到, 個蒸餾火煱㷛終於可以大派用場喇!! 呢個就係呢度嘅主角—蒸氣㷛. 蒸氣㷛下面駁住一大筒蒸餾水, 上面就用高溫將蒸氣噴出. 師傅幫我地喺最下層落米, 唔需要加水, 話去到最後我地就可以有粥食.師傅解釋話荷葉嘅作用係防止海鮮碎跌落粥, 好貼心呀 =) 今次第一次黎, 花多眼亂, 我地比師傅話事等佢介紹有咩好食.餐牌上寫了不同食物的烹調時間, 枱上亦有提供timer, 只要set好timer 夠鐘打開蓋就食得喇~三分鐘打開~ 第一樣食嘅係花甲乸~ 一開蓋朋友們都急不及待起筷, 然後我就聽到此起彼落嘅”好甜呀~~!” 小妹心唸有無咁誇張呀.. 到自己食落口… 真係非常鮮甜, 完全無沙, 食落口嘅盡都是花甲本身嘅鮮味.唔係師傅講都唔知原來花甲都有分公乸, 味道大細都咁唔同. 花甲公比較細隻,
一口雞翼

花甲乸
唔係師傅講都唔知原來花甲都有分公乸, 味道大細都咁唔同. 花甲公比較細隻, 同花甲乸一樣肉質富彈性, 不過花甲乸較甜, 花甲公則較重海鮮味.
花甲公
大的是花甲乸小的是花甲公
瀨尿蝦亦是本地食材, 放入鍋前全部都仲郁, 一落到鍋就生蝦咁跳, 要快手放哂d蝦落去然後即刻冚蓋. 平時食瀨尿蝦多是椒鹽, 鹽水煮等. 今次咁食完全能夠鎖住食物肉汁, 鮮味又唔會比其他味掩蓋, 一流!!
瀨尿蝦
這條時令鮮魚雞魚, 師傅建議呢條魚蒸十五分鐘. 師傅的建議時間恰到好處, 魚剛剛熟透又好滑. 魚肉食落口感覺好輕身, 唔係龍躉肉質好結實果類.
時令鮮魚
係時候食D飽肚D嘅野 -- 冬菇釀墨魚滑 & 煙肉金菇卷. 個鍋經過幾輪海鮮洗禮, 冬菇釀墨魚滑同煙肉金菇卷都彷彿沾上了許多海鮮味道. 金菇爽口, 煙肉和墨魚嫩滑.
開心嘅時刻過得特別快, 萬聚期待嘅壓軸喺講byebye之前隆重登場. 小妹去北海道食新鮮蟹sashimi都係最期待同最鍾意佢最後個蟹粥. 呢度都一樣, 個粥煲左成晚好綿呀~!!粥嘅水係黎自全晚火鍋中無揮法走嘅蒸氣, 完全吸收哂全晚所有食材的鮮味, 只是稍加蔥花已經好正啦~!!
Overall食材好新鮮, 師傅話佢係水上人, 呢間餐廳用的都是本地食材. 其實只要是食材新鮮, 真的完全不需要額外諸多調味已經好鮮甜. 今餐食嘅全部都係食材本身味道, 無添加, 更肯定食材本身嘅新鮮程度. 同埋個人鍾意佢每樣食物都有寫上烹調時間, 啱哂我呢d食火鍋成日唔肯定d野食熟未嘅人. 美中不足的可能是呢度始終係食海鮮為主嘅, 蔬菜選擇不算太多.
花甲乸
花甲公