餐廳: 雲桂香米線專門店
資訊:

2023-11-10 220 瀏覽
好耐無食過酸辣粉又好耐無去過雲貴香,所以今日lunch去食食。點了個重慶酸辣紅薯粉,三餸、中大辣。上菜後立即渴了一口湯試試那種重慶口味。咪住,啖湯咁淡嘅?又唔酸又唔辣,係一啲辣都無。我再望一望點菜紙係唔係我叫錯咗唔辣,點菜紙真係寫住中大辣喎。於是我問店員姐姐係咪攪錯咗。姐姐諗都唔使諗就同我講,「不如我比麻辣醬你自己加啦!我拎返入廚房都係加麻辣醬比你架咋!」呢句說話令我記憶返返黎。原來我咁耐無黎係因為上次碗粉都係無辣味要自己加。是但啦自己加就自己加啦!廢事拎入廚房比人加料。但我前後加咗6匙麻辣醬都唔辣,無錯,係6匙。就算我幾食得辣都無可能6匙麻辣醬都唔辣!算!再加都唔係原本嗰件事。唯有再三提醒自己,「唔好再黎呢間了」。我真係唔知係我問題定咩雲貴香口味港式化咗。總之我面前呢碗唔係酸辣粉。anyways, 唔會再有下次。
2023-11-02