2024-04-01 42 瀏覽
今天公司派往觀塘出差,完成工作正直中午又係找地方醫肚嘅時候😋😋😋。行經駿業街中海日昇中心,見有一間台灣食店”龍鳳號”,之前有朋友介紹過話這間店舖食品不錯,今天巧合經過一於入去一試。店舖環境不錯店員有禮👍,食品方面有好多選擇😋😋:有台式滷味、鍋物、炸物、刈包、蔬菜等等。如想食甜品就有😋😋:手工麻薯丸子、豆花、仙草、刨冰等等。飲品方面就有:台式飲品🧋、雞尾酒🍹和啤酒🍻等。我哋就點選了養生花雕麻油雞🐔湯配珍珠米飯🍚$82、宜蘭蔥肉煎餅$48、手打墨魚餅$42,龍鳳仙草凍$50和一杯香芋奶茶$16。養生花雕麻油雞🐔湯用麻油爆香薑片,加入米酒紹興酒煮雞,再放入牛丸、秀珍菇和旺菜一起煮,非常入味,配埋軟硬適中嘅珍珠飯🍚真係要比個Like👍!手打墨魚🦑餅配上蒜片一起吃,墨魚🦑嘅鮮甜加上蒜片少許辛辣入口真係又有另一番味道👍!宜蘭蔥肉煎餅充滿多層次的香蔥口感,不油膩讓人忍不住一口接一口👍!龍鳳仙草凍亦非常好味!軟滑滑嘅仙草凍配以粒粒硬度適中嘅紅豆、綠豆和芋圓一起吃,真的入口甜到入心💕!再加杯充滿芋頭香嘅香芋奶茶真的滿足了😍😍!”龍鳳號”這食店食品不錯!👍喜歡吃台灣食品的真的要來一試😋😋😋👍👍👍!