2019-07-18 3821 瀏覽
今晚係呢間酒樓食飯,本來都無咩問題,但埋單時拎左張單黎,明明銀碼係HKD1687, 對過張單無問題,咪比信用卡佢碌囉,點知再拎翻黎簽名時,張單變左HKD1811, 無啦啦多左4個甜品,我發現後即時話點解唔同左價錢,多左4個甜品,酒樓伙記話跟跟先,轉頭又拎翻原本張單黎,話入錯左!問題黎啦1) 點解第一張單同第二張單會唔同價錢?2) 唔同價錢點解無同食客再次確認?之後同經理投訴,經理睇完2張單後,問我想點,我話你係咪要搵同事黎理解下件事之後再對我解釋,佢只係回覆左一句,我地內部唔洗同你地解釋,我之後會問佢地,我話唔得,我一定要知,我懷疑你地飛單,佢態度馬上180度改變,變到非常惡劣,之後佢好不願意地搵翻個同事岀黎,原來係同一個人,個伙記自稱寫錯枱號,我話,點解3分鐘隔離枱可以入錯我單,再食完個甜品?個伙記話係先入廚房拎出嚟, 再入電腦! 問題又再黎啦,有系統入單,但可以唔洗入單就可以岀食物,咁係咪有機會飛單?當我話要拎咭片作岀投訴,經理竟然要我自己岀門口拎,我話,我係客,你有咩理由要我自己去拎,之後佢叫左做錯野個伙記去拎,仲大大聲話拎邊張都得,拎佢自己(經理) 個張都得!之後我拎完張咭片,
今晚係呢間酒樓食飯,本來都無咩問題,但埋單時拎左張單黎,明明銀碼係HKD1687, 對過張單無問題,咪比信用卡佢碌囉,點知再拎翻黎簽名時,張單變左HKD1811, 無啦啦多左4個甜品,我發現後即時話點解唔同左價錢,多左4個甜品酒樓伙記話跟跟先,轉頭又拎翻原本張單黎,話入錯左!
問題黎啦
1) 點解第一張單同第二張單會唔同價錢?
2) 唔同價錢點解無同食客再次確認?

之後我拎完張咭片,見到張咭片唔係佢名(因為係女仔名),我叫佢寫翻佢自己個名時,好不願意下寫左佢名係咭片到!仲話睇黎你應該係第一次黎食,我話係,亦都係最後一次,你地咁樣欺騙食客,唔會再黎,佢竟然回覆一句,你都無損失! 當我轉身走個時,仲要話,你都傻傻地,我馬上問佢,咩傻傻地,佢話,都唔係指名道姓話你,態度非常囂張!

2019-07-18