2021-05-23 1250 瀏覽
佛誕假期,朋友約埋一齊食下lunch,我哋㨂咗樂富呢間餐廳,地鐵站附近大家都方便,之前我有入過去視察環境,感覺空間感非常好,舒適寬敞,最適合大家坐低傾偈,享受美食,有慢活生活既感覺。因為假期原因,1點已經排晒長龍,好彩我哋一早喺Openrice 訂咗位,登記安心出行就直接入坐,幸運地安排咗坐喺閣樓位,好似只有4-5張枱,好安靜舒適,只是我哋太耐無見話比較多,呢日我哋足足傾咗5個鐘到晚市先走,疫情下真係難得有個咁好既地方,其間員工用餐休息都喺呢度,我哋可能佔用咗佢哋既用餐空間,感謝餐廳員工體諒畀我哋可以盡情享受。我哋叫咗lunch set share豬肉,雞肉,意粉,薄餅,樣樣都試下。餐湯為南瓜湯,濃而不膩,而且混合有麵包脆粒增添層次,再配埋兩細塊法包加黑醋欖欖油一流😋香烤豬里肌配薯條沙律菜,調味及醬汁一應俱全,好體貼,薯條外脆內食到薯仔原味,豬里肌不會過火,煙靭度剛好,加入檸檬汁中和肥膩感,沙律菜為火箭菜加蕃茄仔新鮮可口。辣肉腸芝士薄餅,個人不是薄餅愛好者,食咗一塊料足,餅底不厚不薄,一個人要食晒呢份薄餅真係有難度,一齊share就啱啱好。特色烤雞半隻上,對於刀工唔好既朋友,可能比較考
南瓜湯
香烤豬里肌
辣肉腸芝士薄餅
特色烤雞半隻上,對於刀工唔好既朋友,可能比較考功夫,如果獨食就可以粗爆點手撕,原汁原味,雞肉嫩滑唔會嚡口,讚!
特色烤雞
卡邦尼手工意粉,呢個份量一個你食可能啱啱好,我哋share只能每人細嚐,好濃厚既口感,檸檬汁可以中和肥膩,總覺得好貼心,再配少許烤肉條唔單調。
卡邦尼手工意粉
餐跟百香果水果茶,忘記影相,因為我想試甜品,所以無加錢叫咖啡,留返下次。
甜品我㨂招牌tiramisu 感覺餅底可以再多點,個人喜愛,cream cheese比例比較多,面頭既朱古力粉大家食時要小心點好容易嗆到,先用匙羹壓下再食會好點。
招牌提拉米蘇
極力推薦畀大家既一間餐廳,平日lunch set仲會再平啲哦,而且無咁多人哦😋
2021-05-19
南瓜湯