再訪 #大叔的愛 拍攝地,這次我同樣坐在當年我坐過的那一桌🤣這裡的假日午餐非常抵食,精選沙律/是日餐湯/凍水果茶 + 主菜 + Tiramisu只需$148,加上景觀開揚,座位寬闊,難怪有不少家庭或親朋好友用餐,大約一點左右全場爆滿🙌🏻🥗精選沙律/是日餐湯/凍水果茶 我們二人分別選了沙律和凍水果茶。原來點沙律和餐湯的話會附送兩片法包。沙律有新鮮的沙律菜、煙肉和麵包粒,看來是美味的凱撒沙律。凍水果茶則甜度適中,簡直透心涼😌🍳主菜👉🏻煙三文魚班尼迪蛋把流心水波蛋的惹味、煙三文魚的鹹香、生紫洋蔥的爽辣放在烘香過的軟熟麵包上,絕對是美觀又可口。而且還有那種爽脆不帶鹽份、連薯皮的薯條,令邪惡和美味指數都提升🆙👉🏻黃金海膽蕃茄意粉 +$20不太嚐到蕃茄的味道,但完全吃得出海膽醬和忌廉緊緊地掛在每條意粉上;由日本直送的海膽亦非常鮮甜、無海水腥味,加上新鮮的三文魚籽,大愛😋🤎甜品👉🏻提拉米蘇底層的蛋糕被咖啡酒浸淫,面層的mascarpone芝士則十分濃厚,果然是招牌甜品😍👉🏻抹茶紅豆蛋糕 +$18質地像磅蛋糕,帶淡淡的抹茶香,加上綿滑的忌廉和香甜的紅豆後口感層次更豐富👍🏻☕️升級飲品:朱古力咖啡 +$2

🥗精選沙律/是日餐湯/凍水果茶

🍳主菜
👉🏻煙三文魚班尼迪蛋

👉🏻黃金海膽蕃茄意粉 +$20

🤎甜品
👉🏻提拉米蘇

👉🏻抹茶紅豆蛋糕 +$18

☕️升級飲品:朱古力咖啡 +$25
雖然沒有拉花,但聰明地灑上了朱古力粉,令咖啡帶有朱古力的香甜🍫
聖誕大餐提案推薦🎄🧑‍🎄𝐂𝐡𝐫𝐢𝐬𝐭𝐦𝐚𝐬 𝐒𝐞𝐭去了試試𝐆𝐨𝐜𝐡𝐢家超划算的𝐱𝐦𝐚𝐬 𝐬𝐞𝐭。餐廳景色開揚,餐廳寬敞舒適~——— ✤ 聖誕限定豐盛晚餐|$𝟕𝟖𝟖(𝐒𝐞𝐭 𝐟𝐨𝐫 𝟐)𝟐湯品/𝟏前菜/𝟐主菜/𝟐飲品/𝟐甜品✰ 焗托米諾芝士作為一個𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐡𝐨𝐥𝐢𝐜,必須點這個!金黃色的脆皮焗托米諾芝士包裹著柔軟的芝士內心,切開瞬間可見濃稠的芝士流出🧀,用背包裹著𝐩𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐡𝐚𝐦鹹香無比。✰ 澳洲和牛腹肉 |+$𝟑𝟖澳洲和牛腹肉肉質鮮嫩、多汁,肌肉纖維緊密而有彈性,脂肪分佈均勻,質地豐潤🥩✰ 鮮刨黑松露手打意粉手打𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚質地𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,蛋味濃郁🥚,面頭散滿新鮮刨好的海量大片濃郁的黑松露片,野菌配料豐富,份量十足🍝 加上少許辣椒仔更惹味🌶️✰ 榛子朱古力薄餅 |+$𝟐𝟖用上𝐧𝐮𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚做假中心理論家下去呢個真係好出色!薄餅皮超級煙韌,漲卜卜嘅薄餅皮入面抱著拉絲香甜嘅棉花糖以及𝐧𝐮𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚朱古力醬🍫甜食愛好者嘅你一定會愛上呢個甜品❣️✰ 紅蘿蔔蛋糕𝐂𝐚𝐫𝐫𝐨𝐭 𝐂𝐚𝐤𝐞層次豐富多彩🥕搭配面頭香甜的乳酪厚實奶油𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦以及夾雜口感豐富的𝐧𝐮𝐭𝐬~✰ 聖誕雞尾酒 & 聖誕無酒精特調

———
✤ 聖誕限定豐盛晚餐|$𝟕𝟖𝟖(𝐒𝐞𝐭 𝐟𝐨𝐫 𝟐)
𝟐湯品/𝟏前菜/𝟐主菜/𝟐飲品/𝟐甜品

✰ 焗托米諾芝士

✰ 澳洲和牛腹肉 |+$𝟑𝟖

✰ 鮮刨黑松露手打意粉

✰ 榛子朱古力薄餅 |+$𝟐𝟖

✰ 紅蘿蔔蛋糕

✰ 聖誕雞尾酒 & 聖誕無酒精特調|+$𝟓𝟐
特意加錢轉配薑餅人棉花糖朱古力特調🍫以及聖誕怪傑🍸前者搭配酥脆的薑餅人餅乾🍪超滿足,後者混入檸檬汁特別𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠🍋
  • 榛子朱古力棉花糖薄餅
  • 松露意粉
就到聖誕❗️🎄🌟呢間日本人開嘅pizza店岩岩推出左「2人/4人聖誕大餐」,環境同食物都超有氣氛!!! 未諗好聖誕食咩嘅可以一試👻 :-1️⃣「聖誕限定豊盛晚餐($788 per 2)」(22/12/2023 - 1/1/2024 jolly dinner)2湯品 + 1前菜+2主菜+2飲品+2甜品2 SOUP + 1 STARTER + 2 MAIN +2 DRINK + 2 DESSERT-🔸 南瓜忌廉湯🎃好香濃好好味!配法包🥖一流~pumpkin cream soup👍🏻-🔸北海道帶子配香草醬🌿+($25)帶子鮮嫩香甜,羅勒好香~Hokkaido Scallop👍🏻-🔸 鮮刨黑松露手打意粉/意大利飯🧀超級掛汁,重松露香味,仲有多片好香嘅鮮松露!~ Fresh Truttle Pasta / Risotto👍🏻-🔸原隻香草黃油烤雞原隻上好有睇頭,肉質正常~ Roasted Whole Chicken-🔸 朱古力奶凍奶凍好滑好動L, 奶味同朱古力味平衡到🍫~ Sweet Chocolate Panna Cotta 👍🏻-🔸榛子朱古力薄餅(+$28)好靚好大份但真係好飽肚!咁大塊pizza
1️⃣「聖誕限定豊盛晚餐($788 per 2)」
2湯品 + 1前菜+2主菜+2飲品+2甜品
🔸 南瓜忌廉湯🎃
🔸北海道帶子配香草醬🌿+($25)
🔸 鮮刨黑松露手打意粉/意大利飯🧀
🔸原隻香草黃油烤雞
🔸 朱古力奶凍
🔸榛子朱古力薄餅(+$28)
好靚好大份但真係好飽肚!咁大塊pizza 配上厚厚嘅榛子醬,邪惡到呢!🌰~Christmas Nutella Pizza
🔸飲品🥂
Christmas Mocktail (+$52)係朱古力薑餅人特飲!好味仲好cute👍🏻
鮮刨黑松露手打意粉
朱古力奶凍
鮮刨黑松露手打意粉
朱古力奶凍
呢間位於樂富嘅日意Fusion餐廳俾我bookmark咗好耐,呢次約朋友食lunch終於有機會試下💖餐廳環境好大好開揚,佢哋主打食手工意粉同薄餅,平日lunch set $128起就有頭盤+主食+飲品,幾抵食🥰🌟午市套餐 $128前菜✨是日餐湯餐湯係我最鍾意嘅蘑菇湯☺️煮得好杰身同濃郁,而且有粒粒蘑菇勁足料!浸多士食好正😝✨和牛肉丸 (+$20)超推介呢個前菜‼️肉丸係超級巨型😂咬落仍食到肉碎嘅質感,而且好重和牛牛肉味😋配埋酸甜嘅蕃茄醬真心正🤓主菜✨蜜糖芥末醬燒雞薄餅想講個Pizza好巨型🤣手工批邊唔算好有空氣感,但都好煙韌同重炭香味🤤整體芝士味好出,而燒雞件做得好嫩好滑,上面仲鋪滿香甜嘅蜜糖芥末醬,成件事好夾😍✨黃金海膽番茄忌廉意粉 (+$20)手工意粉做得好煙韌,整體creamy掛汁,但醬汁偏甜,蕃茄味較弱,而且海膽未算新鮮😳不過配上三文魚籽帶出整體嘅鮮味~甜品✨招牌提拉米蘇 (+$10)芝士好軟滑,而且有蛋香味!下面嘅蛋糕體好濕潤,而且重咖啡香~✨日式抹茶紅豆蛋糕 (+$18)蛋糕偏硬身,似Brownie質感,抹茶味好出而唔會太甜,配上紅豆🫘同忌廉味道層次都幾豐富💚

🌟午市套餐 $128

前菜
✨是日餐湯

✨和牛肉丸 (+$20)

主菜
✨蜜糖芥末醬燒雞薄餅

✨黃金海膽番茄忌廉意粉 (+$20)

甜品
✨招牌提拉米蘇 (+$10)

✨日式抹茶紅豆蛋糕 (+$18)
2024-05-06 53 瀏覽
而家嚟樂富,多咗啲好靚嘅餐廳其中呢間意大利餐廳,環境好chill,方加嚟hea真的很不錯佢地weekend都有lunch set,頭盤可以揀沙律或者湯。沙律有麵包粒、煙肉同芝士,非常爽口是日餐湯係蘑菇湯,菇味香濃,有粒粒菇肉。每份頭盤都有餐包跟,搽牛油食質感不錯春季限定有海膽意粉,面頭有好大塊海膽同魚籽,鮮味盎然,手打意粉質感好有嚼口,海膽醬同蕃茄醬又mix得埋,中和得啱啱好呢度嘅手工pizza亦非常出色,媲美外國人開嘅pizza店餅底外脆內綿,硬度恰到好處,燒雞燒得極之嫩滑,醬汁完美唔會過酸過甜跟餐有甜品跟,tiramisu好有驚喜,好少食到tiramisu有蛋香,手指餅浸得超腍,成件蛋糕好creamy加啲錢可以食到日式蛋糕,抹茶味非常之濃郁,蛋糕保持到濕潤鬆軟,紅豆好似明太子咁唧喺上面,足料又香甜飲品可以另外優惠價嗌,cappuccino烤烘味突出,奶泡香綿,一杯喚魂胃弟就要杯朱古力,上面勁爆多棉花糖,成座山咁,吸住啲朱古力會發大,口感好綿
而家嚟樂富,多咗啲好靚嘅餐廳

黃金海膽蕃茄忌廉意粉

蜜糖芥末醬燒雞薄餅

呢度嘅手工pizza亦非常出色,媲美外國人開嘅pizza店

日式抹茶紅豆蛋糕

日式抹茶紅豆蛋糕
泡沫咖啡
棉花糖朱古力特調
  • 招牌提拉米蘇
早左收工,去左Gochi諗住happy hour relax下,但是對他們的服務質素感到非常失望。首先,服務員的態度冷淡且缺乏熱情,完全沒有提供令人滿意的用餐體驗。首先happy hour只可以坐係樓下,但樓下係長時間1個waiter都無,想叫杯野飲等最起碼15分鐘,仲要係要我上返去樓上叫侍應落泥先落到order。呢種差勁的服務態度讓我感到非常不舒服,而且完全不符合一家高檔餐廳應有的標準。更糟糕的是,Gochi餐廳竟然還要收取額外的服務費。這種做法讓人感到非常不滿,尤其是考慮到他們提供的服務質素如此差勁。我認為,如果一家餐廳想要收取服務費,他們應該提供優質的服務和用餐體驗。然而,Gochi餐廳卻做到了相反的效果,這讓我感到非常失望和不公平。總而言之,我對Gochi餐廳的服務質素和性價比感到非常失望。他們的服務態度冷淡且缺乏細心,收取額外的服務費也讓人不滿。加上菜品質量和價格之間的不匹配,我無法給予他們一個正面的評價。我希望他們能夠反省並改進他們的服務,以提供更好的用餐體驗給顧客。

2024-04-14 109 瀏覽
一開始係俾呢間餐廳嘅裝修吸引左😆成個feel好chill, 採光度十足,而且啲位好疏,可以坐得好舒服😌 Lunch set有湯/沙律+麵包+主菜+水果茶,加$10就有tiramisu雖然價錢加埋一就要$150左右,但食物份量好大,而且味道唔錯,物有所值 大蜆香蒜鯷魚意粉:好特別啲配搭,香蒜意粉就成日食,但係加埋鯷魚,估唔到又幾夾😆鯷魚通常用嚟做魚罐頭本身好擔心會好鹹,但係又冇呢個問題,配合埋意粉入面嘅蒜頭同埋辣椒乾,可以減輕佢嘅腥味,唔錯要讚吓啲意粉,煮得啱啱好,好彈牙👍🏻 提拉米蘇:其實食完個意粉已經飽咗🤰🏻但係個Tiramisu真係幾好食,好香咖啡味,所以都係成份食晒🤣 味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤/5 菜式:- LUNCH SET: $138蕃茄忌廉湯+ 法國麵包Tomato cream soup & Baguette大蜆香蒜鯷魚意粉Pasta Vongole AnchovyPepperoncino提拉米蘇Signature Tiramisu+$10凍水果茶 Iced Fruit Tea
一開始係俾呢間餐廳嘅裝修吸引左😆

鯷魚通常用嚟做魚罐頭
本身好擔心會好鹹,但係又冇呢個問題,
配合埋意粉入面嘅蒜頭同埋辣椒乾,可以減輕佢嘅腥味,唔錯
要讚吓啲意粉,煮得啱啱好,好彈牙👍🏻

提拉米蘇:其實食完個意粉已經飽咗🤰🏻

Pepperoncino
提拉米蘇Signature Tiramisu+$10
凍水果茶 Iced Fruit Tea
2024-04-12 86 瀏覽
想不到樂富都有間合規格的意大利餐廳。雖然這間”Gochi”其實是日式cafe…但最少,可以感受拿玻里風味嘅Pizza,充滿牛肝菌味的手打闊麵(雖然味道不像是手工意粉,而且用栗子好似怪怪的),還有近來算是比較好的Tiramisu。Tiramisu的咖啡味還好,而且個底不濕,質感唔會一pat嘢,最重要係夠凍。不過奶油味略少。個人更欣賞樓下的一層是酒吧,happy hour一杯House wine只是30元,非常貼地平民。
想不到樂富都有間合規格的意大利餐廳。

雖然這間”Gochi”其實是日式cafe…

• 招牌提拉米蘇
2024-04-05 122 瀏覽
星期日教會崇拜之後,小組齊人食飯多數就會選擇這間🥳🥳🥳環境比較清幽,食品味道在樂富區可以接受的,這個舖頭悄悄地了,上一次有果茶送,今次吃了沙律或湯,就已經沒有飲品,但可以加錢有咖啡☕️或汽水🥤,餐湯與沙律擺設比較精緻🫶🏻🫶🏻我哋一行四人,食唔同嘢主菜,墨魚飯比較飽肚,軟殼蟹飯需要加$20 ,上枱原隻蟹的樣子在飯上😂😂😂意粉味道也可接受,另外揀咗芒果蛋糕,原來要加$15 ,餐牌上的字很細看不到,店員亦都冇提醒,我哋仍會繼續惠顧☺️😊😌😉😋
2024-03-31
  • 南瓜湯
2024-03-21 122 瀏覽
下午3點30分可能飲酒和吃小食比較早,但走入店內樓下沒有人(員工都無),上到樓上想坐下,被人說是happy hour 的話那便坐樓下吧。叫了我們坐樓下,放低餐牌,職員就上樓了,再沒人理,等了會還是自己行上樓落order ,職員一邊走落下層,一邊問要什麼,叫了酒點了盤巴馬火腿芝士拼盤,員工下樓倒了酒又上去沒再理我們了,等了15分鐘,感覺唔對,又上去問有無下單,才慢慢攞了拼盤出來,問題係呢個拼盤係不需要煮的,要15分鐘嗎?又無人可問有否落單,又要上樓問,好啦!食完啦!又要走上去找人埋單,唔知這樣的服務客人會喜歡嗎?為何不讓我們坐樓上?如果公司定了happy hour 要在樓下的規矩,唔該比個員工下來或加個叮叮可叫人下來吧
2024-02-11 329 瀏覽
第一次到訪餐廳,門口枱椅無人坐,圍觀四周無人,心感不妙,不知會否中伏,但見openrice食評不錯,仍想試試。一進入大門,見到位高䠷的女侍應,帶我行入近𥦬角位置,原來餐廳內空間闊落,也已坐滿不少客人,寬敞環境,是個靜靜傾談的好地方。可能因今天是初二,所以餐牌跟openrice顯示不同,叫左set lunch,前菜可選擇沙津或是日餐湯,最後揀左後者,今日天氣涼涼地,飲吓暖笠笠南瓜湯,選擇正確。主菜是牛舌意大利粉及墨魚墨汁意大利飯,平日食牛舌,我通常都係以鹽燒/黑椒牛舌的食法,未試過用來煮意粉,有驚喜,可以一試。另外,墨汁意大利飯,如果你喜歡軟身意大利飯的質感,又唔怕食到黑色嘴,這道菜建議一嘗,美味可口。還有其他主菜的選擇,見到隔離枱的客人,叫左egg benedit,包即炸薯條,都好吸引,等下次再來拜訪。最後,送杯凍的水果茶,唔甜,適合我口味。

最後,送杯凍的水果茶,唔甜,適合我口味。
南瓜湯
牛舌意大利粉
墨魚墨汁意大利飯
2024-02-11
南瓜湯
牛舌意大利粉
墨魚墨汁意大利飯
2024-01-14 350 瀏覽
依家嚟飛一轉,夜晚嘅氣氛同白晝好唔同,正!就係今晚放工後,我行過間意大利餐廳,突然間好想黎個小轉變。🌛 餐牌上面嗰個豐盛雙人晚餐正喺眼前揮手,所以決定一試!先講下頭盤嘅天使麵,海膽同三文魚子鋪得好靚仔,食落去麵條Q彈,鮮味滿分,令人一啖接一啖。🍜 黑毛豬鞍佢啲肉質嘅幼嫩同肉汁,每一啖都足夠令人回味無窮,同埋配嘅醬汁真系得嚟又提味。再嚟就係手工意粉啦,講真,那些野菌同黑松露巧妙嘅搭配,令人忍唔住流晒口水!🍝 同餐嘅芝士蛋糕,想講,食落去感覺好滋潤,朱古力香濃,雪糕嘅清新平衡到剛剛好。成晚下來,食物質素一流,每一道菜都值得細味,令我對便食嘅念頭即刻消失。👍 今次嚟食,真系係一場味蕾嘅享受之旅呀!

2024-01-10 322 瀏覽
樂富呢區最多就係連鎖餐廳喺商場呢間cafe喺樂富都算係幾特別,而且好近地鐵站cafe環境都幾大,下層以酒水為主Lunch set款式都幾多星期六日會額外貴少少可以揀湯/沙律沙律嘅汁同吞拿魚都偏鹹不過菜都幾新鮮湯幾creamy唔錯👍🏻豬扒嘅份量都幾大,而且好多火箭菜一樣新鮮唔乾而且冇都容易切明太子意粉幾好食,唔太鹹味道啱啱好齊曬好多種芝士嘅pizza,好重芝士味食多幾件就覺得有d heavy要share食不過有d蜜糖可以加,甜甜地又幾夾三個人食超級飽聖誕節嘅時候環境設計都幾靚
樂富呢區最多就係連鎖餐廳喺商場
呢間cafe喺樂富都算係幾特別,而且好近地鐵站
cafe環境都幾大,下層以酒水為主

Lunch set款式都幾多
星期六日會額外貴少少

可以揀湯/沙律
沙律嘅汁同吞拿魚都偏鹹
不過菜都幾新鮮
湯幾creamy唔錯👍🏻

豬扒嘅份量都幾大,而且好多火箭菜一樣新鮮
唔乾而且冇都容易切

明太子意粉幾好食,唔太鹹味道啱啱好

齊曬好多種芝士嘅pizza,好重芝士味
食多幾件就覺得有d heavy
要share食
不過有d蜜糖可以加,甜甜地又幾夾

三個人食超級飽
聖誕節嘅時候環境設計都幾靚
2024-01-03 232 瀏覽
Weekend去樂富行街街,搵咗間睇落唔錯的餐廳食lunch😆餐廳裝修係日系風格,都幾舒服,仲安排到坐窗邊,景觀好開揚😌Lunch menu set B $158精選沙律沙律係Caesar Salad,再配兩片麵包。煙肉片烤得好香,但又唔會太乾,麵包粒好脆,沙律菜都算新鮮。香烤鹽麴豬里肌豬扒好厚身😍食落都軟腍,好易切開,仲有少少好軟的筋位,蘸芥末醬食唔錯👍🏻最邊邊位仲有少少脆脆哋,但唔係好食到鹽麴的元素🤔️薯條份量好多,炸得好香脆,蘸茄汁定芥末醬都好食。沙律菜正常發揮。招牌提拉米蘇呢件蛋糕好有驚喜🥰咖啡味好濃,cream cheese 非常細膩軟滑,蛋糕仲夠哂大件😍水果茶(走冰)茶底係紅茶底,茶味都幾濃,反而水果味偏淡,只飲到微微的甜味。Gochi (樂富)樂富聯合道198號樂富廣場A區UG&1樓L104A&B, L211-214號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

Lunch menu set B $158

精選沙律

香烤鹽麴豬里肌

招牌提拉米蘇

水果茶(走冰)

Gochi (樂富)

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-12-30 104 瀏覽
好久沒去樂富,沒想到居然開了間意大利餐廳!因為臨近聖誕,所以我們直接選了個聖誕二人套餐。餐湯這個要大大力推薦!餐湯是南瓜湯,入面加了麵包粒,超好吃!另外用法包點湯的話,也很好吃。前菜蟹肉的份量很慷慨。意粉這個有驚喜,黑松露味濃郁,配上了不同種類的菇,而且煮到入味了。因為加了煙肉,所以多了一份鹹香。西班牙飯海鮮配料很多,最喜歡蝦,因為夠彈牙。飯硬度適中,很索湯,吃得出有蕃茄味。Carrot cake朋友說沒吃過,所以就想試試。蛋糕質感好實,偏甜,但是因為夾了cheese,酸酸的,中和了甜味,所以不會覺得很甜。我最欣賞是他們加了果仁,多了一重口感。榛子薄餅這個薄餅感覺上比較適合4個人分享,因為真的很大份,餅皮很有咬口,很煙韌。榛子醬偏甜,但是加上士多啤梨就啱啱好。

餐湯

前菜
蟹肉的份量很慷慨。

意粉

西班牙飯