呢一間曾經獲得米芝蓮推介嘅燒肉,其實係日本燒肉嘅始祖,今次到訪都係衝着佢哋嘅黃牛而來,食完有種滿滿幸福嘅感覺☺️嚟到呢到,一定要試佢哋嘅和牛~今次就要咗份冠軍宮崎和牛併盤 ($888),將餐廳最招牌嘅宮崎和牛部位集齊,每款都鮮嫩粉紅,油花分布平均,睇到都已經流晒口水~店員教我哋可以由淡到濃味嘅順序品嚐,由上牛扒肉(原味)同上牛扒肉(鹽汁)開始,肉質軟腍,肉汁較多而且鮮嫩,自己覺得唔使點醬,原汁原味已經好出色🥰特上肩肉眼切成平時牛柳粒嘅厚度,自己燒到五成熟啱啱好🤪西冷就做咗薄切,油脂分布幾平均,最後嘅雪花牛扒肉係最油脂感重嘅重頭戲,入口啖啖油脂香味,軟腍入味,超搶火🔥除咗平時嘅燒肉,餐廳仲有另一款宮崎和牛薄切牛板腱 (壽喜燒風) ($288),自己私心更鍾意呢款!牛板腱肉質細嫩,肉味濃郁,輕輕一燒一反再蘸上日本蛋汁,個種幸福嘅感覺真係不能言喻🥹🙌🏻食和牛好容易會食到有啲油膩,今次嗌咗佢哋嘅南高梅青檸梳打特飲 ($48),入邊加咗酸梅,所以飲落去酸酸地幾開胃🤤朋友嘅海洋荔枝梳打特飲 ($48)都唔會太甜,荔枝嘅清香都幾解膩😆 最後餐廳仲奉上煎茶,特別幫助解膩😚總括嚟講,呢一間嘅和牛燒肉走精品

總括嚟講,呢一間嘅和牛燒肉走精品路線,無論係食品定係服務都相當有水準,環境亦都幾高私隱度,其實係有令我諗起去日本個啲精緻壽喜燒老店,當日到訪唔少都係日本人,相信都係因為呢到夠正宗~