2017-01-22 535 瀏覽
今日下午5點幾到同朋友到翠華食野,我地拎住好多野,一入去既時候已經冇咩人理我地,所以我地諗住是但揾個位坐,點知張張枱都好污穢。揾左陣,我地揾左張乾淨小小既枱坐下,因為張枱仲有好多飯粒關係,我就叫侍應幫我抹枱,佢是但抹兩下就走左,但其實張枱仲有飯粒,但都算,我地其實入去係只係想食奶油多同飲碗湯,所以可以即刻叫。首先,我地叫左個男仔侍應,佢叫我等陣,好,我地等左陣,但佢都冇行過黎,所以我地叫左第二個女仔,點知果個女仔話你叫番果個男仔侍應幫你。雖然我見到果個女仔係有叫到果個男仔侍應幫我地,但佢都冇過黎,反而去左幫第二個遲過我地入黎既客人落單。見到咁樣已經好嬲,之後我地叫左另一個年紀大d既侍應幫我地,點解佢話:「我而家係食飯時間」我地聽到真係勁嬲,到底係咩態度?所以結果我地太嬲想走,當我地著嬲想走既時候,個男侍應應該見到我地想走就過黎問我地係咪落單,但我地太嬲,所以都走左。雖然翠華係茶餐廳,但佢既價錢係偏貴既茶餐廳,但服務比平價既茶餐廳都要差,我明白茶餐廳係好忙,但d態度都可以唔需要咁差,入到去,完全冇客既感覺,我同朋友叫侍應既時候都係好有禮貌,係有講:「唔該,想落一落單。」點解個回應係好似得

雖然翠華係茶餐廳,但佢既價錢係偏貴既茶餐廳,但服務比平價既茶餐廳都要差,我明白茶餐廳係好忙,但d態度都可以唔需要咁差,入到去,完全冇客既感覺,我同朋友叫侍應既時候都係好有禮貌,係有講:「唔該,想落一落單。」點解個回應係好似得罪左佢地咁,真係好嬲。

到夜晚,我諗住打依篇野既時候,我忘記左係銅鑼灣邊一間,因為翠華分店太多,我只記得係總統戲院對面,為了唔好怪錯其他分店,我打左去問,之後我問個員工幾點關門,佢態度好差咁答:「24小時架喎。」真係嬲上加嬲。
所以入去食野既人,你地真係要預左d態度係會勁差